facebook.com

Hrvatski Crveni postao je član Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca

Hrvatski Crveni križ po prvi puta u svojoj 140-godišnjoj povijesti postao je član Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.

U to najviše tijelo Pokreta Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca izabrala ga je Glavna skupština Međunarodne federacije koju čini 920 delegata iz 188 zemalja svijeta. Hrvatski Crveni križ podržalo je čak 110 zemalja što je izniman uspjeh.

Sljedeće četiri godine Hrvatski Crveni križ sudjelovat će u upravljanju Međunarodnom federacijom te će svojim radom pridonijeti jačanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pred kojim se nalaze složeni globalni izazovi poput sve češćih prirodnih katastrofa i rastućeg broja izbjeglica, siromašnih, bolesnih i ostalih ranjivih skupina.

Izbor Hrvatskog Crvenog križa u Glavni odbor najveće humanitarne mreže na svijetu, ojačat će međunarodnu suradnju i omogućiti nove prilike za razvoj Hrvatskog Crvenog križa, ali i cijele Hrvatske.

“Sudjelovanjem u upravljanju Međunarodnom federacijom, Hrvatski Crveni križ moći će implementirati znanja i iskustva stečena tijekom odgovora na krizne situacije i time dati svoj doprinos razvoju Međunarodnog pokreta te tako ostaviti neizbrisivi trag Hrvatskog Crvenog križa, njegovih djelatnika i volontera u Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Sada ćemo moći izravno sudjelovati u kreiranju važnih odluka i zadaća, a to će nam dati priliku da na svjetskoj razini artikuliramo potrebe naše zemlje“, poručio je izvršni predsjednik HCK, Robert Markt.

Glavni odbor tijelo je koje odlučuje o radu Međunarodne federacije između sjednica Glavne skupštine, broji 27 članova, a uz Hrvatski Crveni križ, u njemu se još nalaze i predstavnici nacionalnih društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca iz Danske, Velike Britanije, Španjolske, Gruzije, Libije, Zimbabvea, Nigerije, Konga, Etiopije, Fidžija, Palestine, Bangladeša, Irana, Republike Koreje, Antigve i Barbude, Haitija, Argentine, Hondurasa i Kanade.

Potpredsjednici Glavnog odbora dolaze iz Turske, Senegala, Venezuele i Kine.

Osim članova Glavnog odbora, na skupštini je izabran i novi predsjednik Međunarodne federacije. Tu zadaću od sada preuzima Francesco Rocca, predsjednik Talijanskog Crvenog križa.

Komentiraj