Hrvatski arhitekti osvojili srebro na ‘arhitektonskoj Olimpijadi’ u Tokiju

Krešimir Rogina, arhitekt i voditelj Međunarodne škole arhitekture Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu osvojio je s Bernardom Ivančan srebrno odličje na ‘arhitektonskoj Olimpijadi‘ u Tokiju, za projekt  “Storiescapes”, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske glazbene mladeži.

Ivančan i Rogina su se sa “Storiescapes” predstavili na prestižnom natječaju Interpathetic Spaces (Prostori suosjećanja), svojevrsnoj arhitektonskoj Olimpijadi, i među 268 radova osvojili drugu nagradu plasirajući Hrvatsku među najveće svjetske lidere u ovom području, ističe se.

Na javnom žiriranju međunarodnog natječaja u organizaciji Central Glassa bili su jedini europski predstavnici. Natječaj provodi Shinkenchiku-sha, izdavač najpoznatijih japanskih časopisa za arhitekturu, Japan Architect i A+U, a dodjeljuje se od 1966. godine.

Kako se napominje, članovi žirija uvijek su vodeća imena japanske arhitektonske scene, poput Kenga Kume, Juna Aokija i Yoshiharu Tsukamotoa.

Ovogodišnji natječaj bio je posvećen postpandemijskoj arhitekturi, a hrvatski arhitekti su u skladu s time izradili maketu i video animacije te snimili petominutni film kojeg su putem video linka prezentirali na javnom žiriranju.

Iz HGM-a objašnjavaju da je osnovna tema nagrađenog rada prikupljanje, pohrana, prepričavanje i smišljanje novih priča središnje Hrvatske usmenom predajom.

Suradnici su Armor Gutierrez Rivas, Zlatko Grom, Kora Rogina, David Padovan, Franjo Mihaljević, Antea Štoštarić, Igor Teofilović, i tvrtka Ars kopija.

Krešimir Rogina već je dva puta nagrađen na istom natječaju, 1990. i 1999. godine kada je nastupao s kolegom Vinkom Penezićem.

Bernarda Ivančan surađuje s Rogininim istraživačkim i eksperimentalnim studijem R/INovacija od osnutka 2016. godine.

Komentiraj