hina

“Hrvatske tvrtke dobrodošle u Islamsku Republiku Iran”

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, koja od 5. do 8. svibnja boravi u službenom posjetu Islamskoj Republici Iran, s nizom je dužnosnika te zemlje razgovarala o jačanju bilateralne gospodarske suradnje s posebnim naglaskom na pitanja uspostave platnog prometa, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva gospodarstva.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva susrela se s potpredsjednikom Islamske Republike Iran Mohammadom B. Nobakhtom, ministrom gospodarstva i financija Masoudom Karbasiyanom te s guvernerom Iranske centralne banke Valiollahom Saifom.

“Na sastancima se razgovaralo o jačanju bilateralne gospodarske suradnje s posebnim naglaskom na pitanja uspostave platnog prometa. Potpredsjednica Dalić naglasila je kako joj je drago da su hrvatske tvrtke dobrodošle u Islamsku Republiku Iran o čemu svjedoče i već sklopljeni poslovi u proteklom razdoblju”, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Prenose i izjavu potpredsjednice Dalić kako se uvjerila da postoji podrška državnih institucija Islamske Republike Iran i spremnost iranskih tvrtki na suradnju.

“Tržište Irana od 80 milijuna ljudi otvara brojne prilike za hrvatske tvrtke, posebno u područjima energetike, inženjerstva, prehrambene industrije, farmaceutike, turizma i sl.”, istaknula je Dalić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva sudjelovala je i svečanom otvaranju Međunarodne izložbe nafte i plina gdje se sastala s ministrom nafte Bijan Namdarom Zangenehom.

U nastavku posjeta, kako najavljuju iz Ministarstva gospodarstva, Martina Dalić će se susresti s ministrom industrije rudarstva i trgovine Mohammadom Shariatmadaryem, predsjednikom iranske komore trgovine industrije rudarstva i poljoprivrede Gholamhosseinom Shafeijem te se obratiti sudionicima poslovnog vijeća između hrvatske i iranske gospodarske komore, nakon čega su predviđeni ‘b2b’ sastanci između hrvatskih i iranskih tvrtki iz područja industrije turizma energetike te prehrambenog sektora.

Inače, u sklopu službenog posjeta potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva u Iranu boravi i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), iz koje su najavili da će se usklopu Iransko-hrvatskoga gospodarskog foruma održati i prva sjednica Zajedničkog poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore i Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore, koje je osnovano krajem prošle godine s ciljem detektiranja i rješavanja problema u gospodarskoj suradnju dviju zemalja.

Iz HGK ističu i kako potencijal za suradnju posebno postoji u sektoru nafte i plina, automobilskoj industriji, elektro-energetskom sektoru, brodogradnji, prehrambenoj industriji, turizmu i željezničkom sektoru.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna je robna razmjena Hrvatske i Irana prošle godine iznosila oko 58 milijuna eura. Hrvatska je lani u Iran izvezla roba u vrijednosti 5,3 milijuna eura, što je 33,6 posto više nego godinu prije, no znatno brže je rastao hrvatski uvoz iz Irana koji je lani dosegnuo 52,8 milijuna eura, naspram 537 tisuća eura 2016. godine, pokazuju podaci DZS-a.

Komentiraj