U više hrvatskih gradova u Bosni i Hercegovini u petak navečer su upaljene svijeće za Vukovar i sve hrvatske žrtve, a u Mostaru su vjernici iz više gradskih župa nakon svetih misa došli do Vukovarske ulice gdje su odali počast gradu heroju obilježavajući 25. obljetnicu žrtve Vukovara.

U pratnji svećenika veliki broj Hrvata katolika poslije večernjih misa je u mimohodu i molitvi stigao do Vukovarske ulice. Izrekli su zajedničku molitvu ispred križa koji je postavljen u tamošnjem parku. Uzduž cijele ulice zapaljene su svijeće.

Slično je i u brojnim hrvatskim gradovima u BiH gdje su u središtu zapaljene svijeće u obliku srca i s ispisanim slovima Vukovara. U Mostaru je podno Jubilejskog križa na brdu Hum upaljeno 25 baklji u znak sjećanja na 25 godina od žrtve Vukovara i u čast 25. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna.

U brojnim školama održan je spomen u povodu sjećanja na Vukovar, a u mostarskoj osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića i komemoracija na kojoj je izraženo poštovanje prema žrtvama rata te iskazan ponos na hrvatske branitelje koji su svojim srcima i životima branili i obranili hrvatski narod, sačuvavši tako hrvatsku opstojnost, identitet, tradiciju i vjeru.

Veliki broj Hrvata iz BiH, a napose bivših branitelja sudjelovao je tijekom dana u Koloni sjećanja u Vukovaru, a neki od njih su biciklima i pješke stigli iz općina s područja Hercegovine, središnje Bosne i Bosanske Posavine.

Komentiraj