Hrvatske koprodukcije na najvećem južnokorejskom festivalu animacije

HINA

Manjinske hrvatske animirane koprodukcije, “Noćna ptica”, “Manivald” i “Aerodrom” te studentski rad “Protoplazma” Katrin Novaković  sudjeluju na najvećem južnokorejskom festivalu animacije – 19. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Bucheonu (BIAF), koji će se održati od 20. do 24. listopada.

Slovensko-hrvatska koprodukcija “Noćna ptica” Špele Čadež, priča o pijanom jazavcu koji nakon susreta s policijskom patrolom pobjegne u nepoznatom smjeru, bit će prikazan u kratkometražnom natjecateljskom programu A, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

U natjecateljskom programu D prikazat će se kratkometražni filmovi “Manivald” Chintis Lundgren, estonsko-kanadsko-hrvatska koprodukcija i švicarsko-hrvatska “Aerodrom” Michaele Müller.

Prvi prati neiskusnog lisca koji živi pod budnim okom zaštitnički nastrojene majke, sve dok im u živote ne uđe mladi fatalni vuk, a drugi metaforički predstavlja kulminaciju modernog društva, “mjesto na kojem za neke putovanje završava, a za druge tek počinje”.

Među studentskim filmovima prikazat će se “Protoplazma” Katrin Novaković koji se bavi živom tvari stanice, tekućom osnovom života. Nastao je uz mentoriranje Darka Baklijaže u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb filma.

Nagrade najboljim dugometražnim animiranim filmovima dodijelit će žiri u kojemu su Jin Kim (Južna Koreja), Sébastien Laudenbach (Francuska), Doris Cleven (Belgija) i Kobayashi Osamu (Japan), a kratkometražnima Nina Gantz (Nizozemska), Yves Nougarede (Francuska) te Raul Garcia (SAD).

Komentiraj