Hrvatske manjinske koprodukcije, filmovi “Deer Boy” u režiji Katarzyne Gondek, “Sretno, Orlo!” Sare Kern i “U međuvremenu” Mate Ugrina prikazat će se u konkurenciji Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Dresdenu – Filmfest, koji se održava od 17. do 22. travnja, dok će se “Ježeva kuća” Eve Cvijanović prikazati u posebnom programu.

Horor bajka s elementima apsurdnog humora, film “Deer Boy” redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek nastao je u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji.

Premijerno je prikazan na festivalu u Krakówu, a sudjelovao je i u međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova na Filmskom festivalu Sundance.

Slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija “Sretno, Orlo!” u režiji Sare Kern priča je o obiteljskoj drami i neobičnom rješenju, dok Mate Ugrin u svom filmu, nastalom u njemačko-hrvatskoj koprodukciji nastavlja istraživati prostore koji se nalaze izvan utabanih tokova povijesti, “malena mjesta koja se nalaze na istinskoj periferiji jer se u njima prošlost još nije dovršila, a budućnost nikada neće ni stići”.

Animirana basna “Ježeva kuća” inspirirana klasikom Branka Ćopića, nastala u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, od svoje premijere na prošlogodišnjem Berlinalu, na kojem je osvojilo posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, do danas ne prestaje nizati nagrade.

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden održava se od 1989. godine, tik prije ujedinjenja Njemačke, a fokusiran je na sve vrste kratkometražnog filma i kroz godine je postao jedan od najvažnijih takvih festivala u Njemačkoj.

Sve filmove koji sudjeluju na njegovom 30. izdanju podupro je Hrvatski audiovizualni centar.

Komentiraj