Hrvatska zajednica osnovnih škola reagirala na upad antimaskera u školu: “Oštro osuđujemo događaj”

Hrvatska zajednica osnovnih škola reagirala je na incident u Krapinskim Toplicama u kojemu su antimaskeri upali u školu.

“Te svinjarije više neće raditi po školama”, poručio je ministar Fuchs. U subotu navečer Hrvatska zajednica osnovnih škola poslala priopćenje, koje objavljujemo u cijelosti:

“Osuđujemo događaj nasilnog postupanja”

Hrvatska zajednica osnovnih škola od svog osnutka (1966. g.) uočava potrebe, provodi edukacije, pruža pravnu i stručnu podršku u radu ravnateljima, tajnicima, voditeljima računovodstava i ostalim djelatnicima u sustava odgoja i obrazovanja.

HZOŠ oštro osuđuje događaj nasilnog postupanja roditelja i grupe građana prema našem članu, ravnatelju OŠ Krapinske Toplice Samsonu Štiboharu i djelatnici iste škole od petka 10. rujna. Škole nisu mjesta gdje se izražavaju vlastita uvjerenja, stavovi i nezadovoljstva na neprimjeren, nasilan način ugrožavajući sigurnost, rad i normalno funkcioniranje odgojno-obrazovnog procesa, kao što su to učinili roditelji sa svojim istomišljenicima.

“Želimo da se učenici i djelatnici osjećaju zaštićeno”

Želimo i težimo tome da se u našim školama učenici i djelatnici osjećaju sigurno i zaštićeno. Učenje i rad u ugodnom, demokratskom ozračju, u kojem se potiču metode mirnog rješavanja sukoba, poštovanje drugog i drugačijeg te njeguje dogovor i dijalog, kreiraju ugodno školsko ozračje i podižu kvalitetu školovanja naše djece. Roditelji su uvijek dobrodošli, pozvani na suradnju i partnerstvo u radu škola, ali na legitiman i civiliziran način.

U posljednje dvije godine zbog pandemije i potresa većina je ravnatelja, učitelja i svih ostalih djelatnika škola dala najviše što je mogla i znala da zaštiti učenike od posljedica pandemije. Uvjerenja i stavovi ne nameću se i ne provode na agresivan i ugrožavajuć način, što je važno primijeniti u odgojno-obrazovnim ustanovama. Napominjemo da ravnatelji ne mogu organizirati rad u školama drugačije od onoga što propisuju nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja i lokalna samouprava: https://www.hzos.hr/najava-novost/pismo-ministra-modeli-i-preporuke-za-rad-u-uvjetima-povezanima-s-bolesti-covid-19-pedagoska-skolska-godina-2021.-2022.-44.

Prilažemo preporuke Pravobraniteljice za djecu institucijama, tijelima ili pravnim osobama za postizanje odgovarajuće razine zaštite dječjih prava i interesa.

Zaštita školskih ustanova od ulaska neovlaštenih osoba

Preporučili smo procjenu stupnja sigurnosti učenika te jasne upute i podršku školskim ustanovama u zaštiti učenika i sprečavanju neovlaštenog ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova. Upozorili smo na nužnost zaštite djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od pojedinaca koji ne prežu od neovlaštenog ulaženja u škole i ometanja nastave, izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu te iskorištavanje djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve te pronalaženja modela legitimiranja i praćenja kretanja svih osoba koje ulaze u odgojno-obrazovnu ustanovu radi zaštite sigurnosti.

Primjeri nasilnog ponašanja roditelja u školama prema ravnateljima, učiteljima i drugim djelatnicima na žalost nisu rijetki, a posebno se pojačavaju prilikom ocjenjivanja, o čemu je bilo govora ovih dana u medijima.

Kao značajna ustanova koja se bavi problemima u području odgoja i obrazovanja, predlažemo da se temi o komunikaciji na relaciji roditelji – škola i postupanje u slučaju neprimjerenog ili nasilnog ponašanja roditelja prema djelatnicima škole, kao i obrnuto, posveti dužna pažnja relevantnih institucija, medija i da se, u suglasju s mišljenjem struke, donesu odgovarajuća pravila, procedure i zaključci.

Nastavno na navedeno otvoreni smo za svaki vid suradnje, s ciljem traženja dobrih rješenja za bolje društvo”, stoji u priopćenju Hrvatske zajednice osnovnih škola, kojeg potpisuje ravnateljica Jasmina Hamer.

 

Antimaskeri upali u školu, spremačica od šoka završila na hitnoj: “Dosta je terora nad djecom, maske van!”

Komentiraj