Hrvatska vlada kirurške maskice kupuje isključivo od inozemnih tvrtki, zasad ignorira domaće

 

Glavnina poslova i dalje se odvija izravno s Kinezima – konkretno, s kompanijama China Meheco Co. i Sinopharm Chongqing Medical Device Co.

Premda je više hrvatskih tvrtki pokrenulo proizvodnju zaštitne medicinske opreme, prije svega kirurških maskica, a u nekim slučajevima one se na tržištu nalaze još od početka travnja, Vlada i njene institucije ni posredno ni neposredno nisu kupile ni jedan jedini komad domaće proizvodnje. Ona se u potpunosti i dalje nabavlja u inozemstvu, i to mimo Zakona o javnoj nabavi i bez raspisivanja natječaja, a podatak o cijeni kojom se plaća ova oprema i dalje je tajan. Ova praksa odudara od poteza Vlade koja je koncem ožujka, dakle dva tjedna nakon što je zadužila Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za nabavu i korištenje robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem covid-infekcije, Nacionalu potvrdila sve detalje o prvoj nabavci većeg kontingenta zaštitne opreme iz Kine, što uključuje njenu količinu i cijenu. Tada je objavljeno da je 20 tona opreme kupljeno od kineske kompanije Hangzhou xusheng medical management co ltd. kao dobavljača te je plaćeno 2.487.000 američkih dolara, a doznalo se i da je nabavljeno ukupno milijun troslojnih kirurških medicinskih maskica jedinične cijene 0,20 dolara, zatim 500 tisuća nešto kvalitetnijih zaštitnih maskica, oznake ffp2 – KN95, po cijeni od 2,20 dolara po komadu, 50 tisuća sterilnih zaštitnih odijela jedinične cijene 21,20 dolara te 20 tisuća komada medicinskih zaštitnih naočala s cijenom od 6,35 dolara po komadu. Oprema je distribuirana zdravstvenim ustanovama temeljem prioriteta Stožera civilne zaštite.

Od tog trenutka, dakle od konca ožujka i slijetanja posljednjeg od sedam zrakoplova s opremom iz Kine, potpuno se prestalo s objavljivanjem bilo kakvih detalja o ovim poslovima, od količina do cijena, a tek nakon dva tjedna Vlada je odgovorila barem na manji dio upita Nacionala. Iz njenih odgovora proizlazi da doista nijedna maska hrvatske proizvodnje dosad nije kupljena ni od proizvođača ni od posrednika te da se glavnina poslova i dalje odvija izravno s Kinezima – konkretno, s kompanijama China Meheco Co. i Sinopharm Chongqing Medical Device Co. „To je u izuzetnim okolnostima na globalnom tržištu našoj državi pružilo najveća realno moguća jamstva isporuke robe odgovarajuće kvalitete u odgovarajućim rokovima bez posrednika“, objasnili su iz Vlade za Nacional. Pojasnili su da je manji dio opreme u ožujku nabavljen i od već spomenute kompanije Hangzhou xusheng medical management co ltd., a tu su i hrvatske tvrtke, očito posrednici: DiploMed d.o.o., Enormis d.o.o., Euro energo eko d.o.o., Pharmacija laboratorij d.o.o., Medical and pharm trading d.o.o., Pleglas d.o.o., Prosco d.o.o., Geneplanet d.o.o., Bolhar d.o.o. i Tapetarija Veličan.

„U okviru suradnje s domaćom tvrtkom Tapetarija Veličan d.o.o. Ravnateljstvu civilne zaštite isporučene su maske domaće proizvodnje, no radi se o običnim pamučnim maskama koje ne pripadaju kategoriji medicinskih proizvoda ili osobne zaštitne opreme“, dodali su iz Vlade. Tvrde da će sve pojedinosti o svakoj pojedinoj nabavi Ministarstvo gospodarstva objaviti „kada više ne bude izuzeto od odredbi Zakona o javnoj nabavi“, odnosno kada prestane potreba za državnom kupnjom zaštitne opreme i popunjavanjem strateških državnih zaliha. Tek tada, tvrde, javnosti će predstaviti sve relevantne informacije vezane uz postupak nabave, što uključuje i količine i jedinične cijene kupljenih roba.

„Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta upoznato je i pozdravlja činjenicu da je u međuvremenu, nakon što su dovršene nabave od gore spomenutih tvrtki, više hrvatskih tvrtki pokrenulo proizvodnju maski koje pripadaju kategoriji medicinskih proizvoda (npr. troslojne kirurške maske). U okviru potreba koje bi u nadolazećem periodu, prema Odluci Vlade od 17. ožujka 2020., iskazao Stožer civilne zaštite, i sukladno zakonskim okvirima, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raduje mogućnost nabave medicinskih proizvoda i osobne zaštitne opreme domaćeg porijekla“, kazali su za Nacional iz ovog Ministarstva.

Komentiraj