Hrvatska vatrogasna zajednica preustrojena u središnji državni ured, Slavko Tucaković glavni zapovjednik

Vlada RH imenovala je za novog glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. Time je on postao čelnik i državni tajnik Hrvatske vatrogasne zajednice koja je od 1. siječnja 2020. godine, temeljem novog Zakona o vatrogastvu preustrojena u središnji državni ured nadležan za vatrogastvo. Naime, temeljem novog Zakona, na prijedlog predsjednika Vlade RH, glavnog vatrogasnog zapovjednika imenuje Vlada RH te joj je on odgovoran za zakonitost rada Hrvatske vatrogasne zajednice, za opremljenost, osposobljenost i intervencijsku spremnost vatrogasaca, postrojbi i organizacija na području RH.

“Središnji državni ured je samo kruna onoga što vatrogastvo radi , ono je decentralizirana funkcija koja će koordinirati, pratiti i usmjeravati cjelokupan sustav vatrogastva u Hrvatskoj. Vatrogastvo će biti uvezeno u jedinstveni zapovjedni sustav koji će moći puno brže i kvalitetnije reagirati na samom terenu”, rekao je za Nacional.hr glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

NACIONAL: Kako su danas opremljeni vatrogasci na terenu, prije par godina saznali smo da su neka vatrogasna vozila stara i po 20 i više godina.

“Niz projekata je pokrenuto oko opremanja vatrogasaca na lokalnoj razini.  Također, tijekom prošle godine podijeli smo na teren 20 vatrogasnih vozila iz sustava robnih zaliha. Osim toga, Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je velik projekt od 94 vozila, proveden je natječaj, ovih dana se očekuje i ugovaranje poslova a u narednih 20 mjeseci očekujemo isporuku tih vozila u vatrogasne postrojbe. Preko Ministarstva poljoprivrede tijekom prošle godine nabavljena su kombi i pick-up vozila. Ovih ćemo dana donijeti i kriterij za nabavku vozila u narednom petogodišnjem periodu.” 

NACIONAL: Koliko iznosi godišnji proračun za vatrogastvo u Hrvatskoj?

“Proračun Hrvatske vatrogasne zajednice za ovu godinu je 303 milijuna kuna. Za plaće vatrogasaca odvaja se 237 milijuna kuna. “

Što je sve za Nacional.hr rekao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pogledajte u našem videu.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri Slavko Tucaković vodio je sve velike požare u priobalju: na Korčuli, Pelješcu, u Crikvenici, Benkovcu, Kistanju, te na brojnim drugim požarištima. Zapovijedao je i tijekom poplava koje su zadesile Mursko Središće, Letovanić, Veliku, Karlovac, a 34 dana sudjelovao je na katastrofalnoj poplavi u Gunji 2014. godine. Od značajnih zadaća možemo izdvojiti i zapovijedanje, aktivno sudjelovanje i vođenje državne akcije za vrijeme elementarne nepogode koja je 2014. godine pogodila Primorsko-goransku županiju te sudjelovanje u migrantskoj krizi Opatovac i Slavonski Brod 2015. godine.

 

Komentiraj