HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA: “Požar u splitskom stanu primjer je neodgovornog ponašanja”

Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je u ponedjeljak građane na odgovorno ponašanje glede protupožarne zaštite, potaknuta jučerašnjim velikim požarom stana u Splitu kada je vatrogascima bio otežan pristup zgradi zbog parkiranih vozila, a u plamtećem stanu bila je velika količina gorivog materijala.

“Jučerašnji požar stana u Splitu još jednom je pokazao s kakvim se opasnostima vatrogasci svakodnevno susreću. Dramatične snimke i fotografije iscrpljenih vatrogasaca nakon intervencije brzo su obišle javnost, ali i ponovno otvorile temu odgovornosti pojedinca po pitanju protupožarne zaštite”, priopćio je HVZ.

Požar u stanu zgrade na splitskom Trsteniku, na 6. katu planuo je u nedjelju oko 9. sati.  Na požarište su odmah upućeni vatrogasci, ekipa Hitne medicinske pomoći i policija. Stan u kojem je izbio požar je posve izgorio dok su tri stana na gornjim etažama nagorjela.  Tijekom višesatne intervencije lakše su izlijeđena četvorica vatrogasaca i jedna stanarka.

Iz HVZ-a ističu kako je gašenje požara u visokim objektima najzahtjevnija vatrogasna intervencija a da su jučerašnju ionako tešku situaciju zakomplicirala dva faktora povezana isključivo s nemarom pojedinca.

Na početku intervencije vatrogasci nisu mogli prići zgradi u kojoj je na 6. katu izbio požar i to zbog parkiranih vozila. Djelatnici „Split parkinga“ morali su premjestiti nekoliko vozila a vatrogasci su na većoj udaljenosti postavili vozila i morali razvlačiti cijevi do samog objekta što je oduzelo dragocjeno vrijeme.

Druga otežavajuća okolnost za vatrogasce je bila velika količina gorivog materijala koji je vlasnik stana skupljao i skladištio u stanu, zbog čega se prilikom požara  stvorila vrlo visoka temperatura što je otežavalo gašenje.

“Jučerašnji je požar primjer kako neodgovorno ponašanje pojedinca može imati katastrofalne posljedice”, naglašava HVZ i poziva građane na odgovorno ponašanje.

Vatrogasci stoga apeliraju – ne parkirati vozila na vatrogasnim prilazima, ne skladištiti zapaljive materijale u kućanstvu, stubišta u zgradama moraju biti prohodna,  vatrogasni aparati trebaju se redovito održavati, a građani

Komentiraj