Hrvatska udruga za medicinsko pravo oglasila se o izmjenama zakona i COVID-19 krizi

Hrvatska udruga za medicinsko pravo u petak je u priopćenju reagirala na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i COVID-19 krizi.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo Miran Cvitković u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozdravlja inicijativu za izmjenom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se propisuju i utvrđuju dodatne mjere i kazne u slučajevima epidemija kakva je je i ova uzrokovana koronavirusom, no istovremeno ističe da bez istovremene sadržajne zakonske inkorporacije i reguliranja niza potrebnih neriješenih situacija i dvojbi s kojima se svakodnevno susreću zdravstveni sustav, zdravstveni radnici ali i svi građani, predložene mjere nisu i neće biti dostatne kako bi se sustavno odreagiralo na dubinski problem koji našem društvu, državi i pojedincu uzrokuje bolest COVID-19.

Prvenstveno se to odnosi, kako smo i prije isticali, na potrebu žurnog organiziranja pri Ministarstvu zdravstva Centra za COVID-19 koji će, ekipiran odgovarajućim stručnjacima i u suradnji sa Stožerom, biti nadležan za koordiniranje i upravljanje sustavom borbe protiv COVID-19 kao i za sve odluke koje se odnose na suzbijanje i sprječavanje bolesti uzrokovane koronavirusom. Također, posebnom zakonskom normom treba omogućiti rad i drugih zdravstvenih radnika osim liječnika u pružanju zdravstvene skrbi i prevenciji bolesti COVID-19, obzirom na kronični nedostatak liječnika, dok na burzi egzistira preko 1000 nezaposlenih zdravstvenih radnika. Definitivno i odmah potrebno je zakonski ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu kroz isključivo kadrovsko i materijalno ekipiranje Domova zdravlja kao prve linije obrane od korone. Unutar istih se mogu i trebaju organizirati i interni Centri za lokalno praćenje oboljelih i njihovih kontakata, a koje poslove mogu obavljati i nezdravstveni radnici istih institucija u komunikaciji sa centrom Ministarstva. Predmetna zakonska norma može biti pravni temelj za uređenje radno-pravnog statusa zdravstvenih radnika koji rade u arealu COVID-a. Naime, nevjerojatno je što mediji objavljuju, a dokazuje postojeće apsurde našeg društva pa i zdravstvenog sustava, da će isti zbog rada na COVID odjelima dobiti manju plaću nego inače, a predmetno je posljedica činjenice da rad zdravstvenog radnika i njegova materijalna primanja ovise isključivo o nezakonitom prekovremenom radu. Žalosno je da zdravstveni radnik kako bi pružio odgovarajuću zdravstvenu skrb građanima RH, mora raditi izvan i preko svih postojećih zakonskih okvira svog radnog vremena uz to na ivici izdrživosti, i da bi time sebi mogao omogućiti dostatnu materijalnu egzistenciju.

Svrha donošenja pravnih akata kao i realizacija ideja donošenja istih ne ostvaruje se sama po sebi, već odgovorom i reakcijom cijelog društva. Stoga, u ovom kriznom moralnom i ekonomskom trenutku više od svega su nam potrebni sadržajni prijedlozi i konstruktivne kritike, a sve manje oholosti i licemjerstva koje nažalost pršti na sve strane, pri čemu cijela nacija gotovo svakodnevno kao eklatantnom primjeru svjedoči javnim istupanjima pojedinih deklariranih predstavnika-dužnosnika organizacija i udruga zdravstvenih radnika koji jednog dana „sjede” u Kriznom stožeru, a već sljedećeg dana ga s drugog mjesta javno kritiziraju ili pune javne tiskovine nepovezanim i neargumentiranim kritikama od ministra, ministarstva, stožera, do voditelja bolnica, intenzivnih jedinica u bolnicama, itd. U začuđenosti takvim bezličnim trenutnim dnevnopolitičkim transformacijama, da li možemo nešto očekivati u smislu konstruktivnosti i konsenzusa te pomoći zdravstvenom sustavu i zaraženom narodu? Teško. Dok podobni, a ne sposobni predvode, i dok društvo i zdravstveni sustav ne shvate da interesne strukture primarno brinu same o sebi, a ne onima o kojima trebaju, ne može nam biti bolje, ne možemo očekivati konstruktivne i sadržajne pomake pravnih i zdravstveno-medicinskih okvira unutar kojih se krećemo pa vjerojatno i zaslužujemo trenutno neslavno mjesto na ljestvici uspješnosti u borbi protiv koronavirusa i njenoj percepciji u javnosti”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj