HINA/ Miljenko KLEPAC

HRVATSKA U MINUSIMA Na Zavižanu jutros -21°C, smrzlo se i more

Najavljeni val hladnoće stigao je u Hrvatsku, čiji su se pojedini dijelovi u ponedjeljak ‘probudili’ sa temperaturama daleko ispod ništice. Najhladnije jutro izmjereno je na Zavižanu, gdje je bilo čak -21 stupnjeva. U Zagrebu je izmjereno -9°C, Bjelovar je bio za stupanj hladniji, Rijeka je tjedan započela na -6°C, u Osijeku je izmjereno -8°C, a u Splitu -1°C.

Ipak, zbog jakog vjetra, koji puše uvećini zemlje stvarni osjet hladnoće puno je veći. U Zagrebu je, tako, temperatura -9 stupnjeva, ali stvani je osjet čak -22. U uvali Ivinje, zbog niskih temperatura i jake bure, zaledilo se more.

Meteorolozi su za danas najavili pretežno oblačno vrijeme sa snijegom. Vjetar će biti umjeren i jak, u gorju na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na moru će i dalje puhati bura, umjerena do jaka, ponegdje olujna, a podno Velebita i orkanska.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upozorenje zbog hladnoće. Zbog ‘vrlo velike opasnosti’ od hladnoće upozorenje je izdano za Zagreb, Gospić, Karlovac, Rijeku i Split, dok se upozorenje za četvrtak uz ovih pet gradova odnosi i na Dubrovnik.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog autokluba, i dalje, zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra, nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obratno.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom isključuju se na čvoru Kikovica (A6) u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica (u oba smjera), te odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke ili Dalmacije.

Zbog prometne nesreće za sav su promet zatvorena državne ceste DC3 Delnice-Rijeka i DC501 Oštrovica-Gornje Jelenje, a s obzirom na nastalu situaciju između unutrašnjosti i Rijeke te obrnuto mogu voziti samo osobna vozila (autocestom A6 Rijeka-Zagreb). Opreznije treba voziti na autocesti A1 nakon čvora Brinje (na 112.km) u smjeru Zagreba, zbog autobusa u kvaru.

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin, osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom), Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana), DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice), DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice, riječka obilaznica (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica, A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, DC25 Gospić-Karlobag, Paški most, LC58107 od Kraljevice (DC8) do Križišća (DC501), ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). Zbog olujnog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A7 od naplate Rupa do graničnog prijelaza Rupa.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez.

Velikih problema ima i u pomorskom prometu. Tako su u prekidu trajektne linije: Brestova-Porozina, Lopar – Valbiska, Prizna –Žigljen, Stinica-Mišnjak, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda; te katamaranske linije: Novalja – Rab – Rijeka, Mali Lošinj – Cres – Rijeka.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Komentiraj