HRVATSKA U JUGOISTOČNOJ AZIJI? Veleposlanik SAD Robert Kohorst stigao u Zagreb

US embassy twitter

Novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst stigao je u Zagreb, objavilo je američko veleposlanstvo na svojem službenom twitter profilu izrazivši im dobrodošlicu.

Kohorst će na mjestu veleposlanika zamijeniti Julietu Valls Noyes prije isteka roka, podsjetimo, ona je u Hrvatsku stigla u rujnu 2015. godine.

Da će Valls Noyes biti opozvana, spekuliralo se od prvog dana nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima, jer je – iako karijerna diplomatkinja – bila bliska bivšem predsjedniku SAD-a Baracku Obami, a Robert Kohorst je privatni poduzetnik iz nekretninskog biznisa blizak Trumpu.

Kohorst nema nikakvog iskustva u diplomaciji, a dužnost u Zagrebu Trump mu je dodijelio u okviru političkog imenovanja veleposlanika, mehanizma nagrađivanja pristaša predsjedničkih kandidata i donatora izbornih kampanja.

Osim kao nekretninski magnat, poznat je i kao milijunski donator Republikanske stranke te član Trumpova odbora za prikupljanje novca za potrebe predsjedničke tranzicije.

Kohorst je nekretninski magnat čija se tvrtka Everet Properties bavi iznajmljivanjem stanova i skladišnih jedinica u SAD-u te kupnjom i preprodajom zemljišta, a bio je i direktor proizvođača opreme za golf Tiger Shark Golf te tvrtke koja proizvodi kostime za Noć vještica Masquerade International.

Kohorst je na saslušanju pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata prije preuzimanja dužnosti napravio pogrešku smjestivši Hrvatsku u jugoistočnu Aziju, podsjetio je tportal.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]