Hrvatska treća u svijetu po zastupljenosti posrednika u odlaznim transferima klubova

FIFA je danas objavila detaljan izvještaj o posrednicima u međunarodnim transferima za 2020. godinu, isti se temelji na podacima iz FIFA ITMS (International Matching System) evidencijskog sustava.

Generalno je zastupljenost posrednika u poslovima prodaje igrača u ovoj godini ostala na istoj razini kao i u 2019., te su posredničke (agentske) usluge korištene u 3 346 (20,4%) međunarodnih transfera u kojima je barem jedan agent bio posrednik u ime kluba pri prodaji igrača.

Ukupan iznos naknada isplaćenih posrednicima je 496,2 milijuna dolara, što predstavlja malo manje od deset posto udjela od ukupnog iznosa transfernih odšteta u 2020. godini. Klubovi iz Engleske, Španjolske, Italije, Njemačke, Francuske i Portugala isplatili su 79,9% ukupne vrijednosti naknada agentima.

Iz izvještaja je vidljivo da je u 2020. godini (bez prosinca u kojem u prosjeku bude odrađeno manje od 15 transfera) odrađeno ukupno 16 433 međunarodna transfera, te da su samo 463 kluba (11%) – od njih 4 061 koji su registrirali međunarodni transfer – koristila posrednika u poslu, a od 13 940 nogometaša koji su promijenili državu u kojoj rade, njih samo 2 275 (16,3%) bilo je predstavljano ili koristilo pomoć posrednika.

Što se tiče dijela izvještaja o detaljima poslovanja u kontekstu korištenja posrednika od strane klubova koji prodaju i klubova koji kupuju igrače, nama je zanimljiviji ovaj prvi jer hrvatski klubovi najveće poslove rade pri prodaji.

Hrvatska je 2018. godine bila prva na svtijetu po broju posredničke zastupljenosti klubova u međunarodnoj prodaji igrača (22%), 2019. šesta (11,9% svih transfera), a u ovoj godini pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza taj udio porastao je na 15,8%. Ispred Hrvatske u ovoj su kategoriji još samo Italija (15,9%) i Srbija (19,7%). Vrijedi istaknuti da je ova lista napravljena uz kriterij uvrštavanja samo onih FIFA članica koje su registrirale najmanje pet transfera u kojima je klub koji prodaje igrača koristio usluge agenata.

U više od devedeset posto transfera klupski posrednici primili su manje od milijun dolara naknade, te se najčešći iznos naknade koju klubovi isplaćuju agentima kreće od deset do sto tisuća dolara. Ipak, u 137 transfera odrađenih u 2020. godini klupske naknade posrednicima premašivale su iznos od milijun dolara.

 

Zaključno vrijedi istaknuti da je spomenutih 496,2 milijuna dolara potrošenih na usluge posredništva u transferima ove godine pad od 24,2% u odnosu na prethodnu kada se posrednicima isplatilo rekordnih 654,7 milijuna dolara. Razlog za ovakav pad primarno je situacija s pandemijom koronavirusa. Od cijelog iznosa isplaćenog posrednicima u 2020. godini klubovi koji djeluju pod UEFA-om činili su čak 95,4% od ukupne potrošnje.

Objavljeni izvještaj obuhvaća i kratke detalje korištenja posrednika i posredničkih naknada u ženskom nogometu u kojem je u 2020. godini odrađeno 964 međunarodna transfera, od čega se u njih 256 (26,6%) koristio barem jedan agent i to u velikoj većini od strane nogometašica, agenti su predstavljali 63 kluba koja su kupovala i samo jedan klub koji je prodavao igračice. Ukupan iznos koji su klubovi koji dovode igračice potrošili na posredničke naknade bio je 447 tisuća dolara, te u nijednom poslu nisu prelazile 80 tisuća dolara.

Za kraj podsjetimo da će Hrvatski nogometni savez u ožujku sljedeće godine objaviti detalje (uključujući i imena posrednika) o korištenju agenata pri transferima.

Kompletan FIFA izvještaj za ovu godinu možete proučiti na sljedećoj poveznici.

Vezano za temu:

Klubovi i igrači HT Prve lige u 2019. godini posrednicima isplatili 46,5 milijuna kuna

Gorica bivšem predstavniku kluba prilikom transfera Atiemwena isplatila skoro pola milijuna kuna

Istra 1961 objavila detaljne podatke o isplatama posrednicima

Komentiraj