Oporba traži Istražno povjerenstvo zbog dezinformacija koje ugrožavaju zdravlje žena

Hrvatska treba spriječiti nazadovanje u područjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, što uključuje i pristup sigurnom pobačaju, poručeno je iz Sabora.

“Prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi postojanja, financiranja, djelovanja i utjecaja organizacija i udruga koje pružaju savjetovanje trudnicama na području Republike Hrvatske”, potpisala su 22 saborska zastupnika iz stranaka GLAS, IDS, HSS, HSU, MOST, SDP, SDSS, SNAGA-e, Nove Politike, te nezavisni saborski zastupnici Bojan Glavašević i Marko Vučetić.  Zastupnici prijedlog danas šalju u saborsku proceduru. 

Cilj rada Istražnog povjerenstva je utvrđivanje svih činjenica u vezi postojanja, financiranja, djelovanja i utjecaja organizacija i udruga koje pružaju savjetovanje trudnicama na području Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na utvrđivanje dosega i utjecaja dezinformacija o ženskim reproduktivnim i seksualnim pravima i zdravlju koje šire pojedine nacionalne udruge. Također, Istražno povjerenstvo će istražiti doseg, utjecaj i povezanost međunarodnih udruga i mreža kojima je cilj uskratiti ženama pravo na abortus, s udrugama koje pružaju krizno savjetovanje trudnicama na području Republike Hrvatske.

U hrvatskim i međunarodnim medijima pojavile su se indikacije da se tzv. “krizni centri za trudnoću” šire po Europi i po Hrvatskoj – kao dio globalnog, koordiniranog projekta čiji je cilj dezinformirati žene o njihovim reproduktivnim pravima i zdravlju, te uvesti dodatne prepreke za žene koje žele prekinuti trudnoću. Krizni centri trudnoće su organizacije koje nastoje odvratiti žene koje razmišljaju o pobačaju, pružanjem pogrešnih ili netočnih informacija i savjeta o reproduktivnom zdravlju i zdravstvenim uslugama.Ovakva praksa ženama uskraćuje pristup zdravstvenim uslugama kao i pristup točnim informacijama koje su temeljenje na znanstvenim dokazima, a na koje imaju zakonsko pravo, poručili su zastupnici. 

Postoje dokazi da neke od ovih pseudo-medicinskih ustanova primaju sve veće financijske potpore od inozemnih organizacija i vlada, prvenstveno iz SAD-a, kao dio politike SAD-a usmjerene na uskraćivanje prava na prekid trudnoće u Europi i svijetu. Ovakve prakse predstavljaju ozbiljnu opasnost za ženska reproduktivna prava i zdravlje na što je upozorio i Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava u svom pismu Europskoj Komisiji. Sukladno preporukama za Republiku Hrvatsku, UN-ovog Odbora za ukidanje diskriminacije žena, objavljenima 24. srpnja 2015., Hrvatska treba spriječiti nazadovanje u područjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, što uključuje i pristup sigurnom pobačaju. 

“U Hrvatskoj se pojavila jedna institucija koja se reklamira kao institucija koja daje zdravstvene informacije i upute, to je prvi javno pokazani oblik ‘nadriliječništva ‘, koje je i u Hrvatskoj zabranjeno.Tu se u svrhu promoviranja jedne ideologije koristi lažno predstavljanje i lažne informacije da bi se ta jedna vrlo restriktivna ideologija promovirala u praksi. Zastupaju ju ljudi koje sebe predstavljaju kao suverenisti, oni koji su za afirmiranje jedna nacije, jedne države, bez globalnih veza a defakto ovo je jedan od najglobalističkijih pokreta koji danas postoji. Taj pokret zastrašivanja, fake newsa, lažnih informacija, lažnog predstavljanja i narijliječništva  je jedan globalno- svjetski pokret koji je došao do Hrvatske. Ako je za neku temu potrebno Istražno povjerenstvo onda je to upravo ova tema”, naglasila je zastupnica iz stranke Glas Vesna Pusić. 

“Mi ništa ovdje ne tvrdimo, samo želimo osnovati povjerenstvo koje će utvrditi što se točno događa, gdje su te udruge u Hrvatskoj, što one rade i tko to plaća”, rekla je Sabina Glasovac iz SDP-a. 

Što su sve rekli zastupnici koji traže osnivanje Istražnog povjerenstva možete pogledati i na našoj Facebook stranici.

Sabor:"Ugrožena zdravstvena sigurnost žena u Hrvatskoj"

Posted by Nacional News Magazin on Friday, February 21, 2020

 

Komentiraj