‘Hrvatska treba sa Srbijom otvoriti pitanje ratne odštete’

Saša Zinaja

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

Škare Ožbolt smatra da bi se tema ratnih odšteta trebala otvoriti. “Teme koje se otvaraju podijelila bih u tri skupine: prve su one iz Domovinskog rata, dakle, prošlosti, a tu spada i ratna odšteta i naknada, zatim iz današnje perspektive, posebno u smislu gospodarskih i političkih tema, vezano i uz izbjeglice, a i pitanje BiH u smislu pomoći da nađe optimalno rješenje za ustavno uređenje i izbore čuvajući njezin integritet”, kazala je.

“Pitanje ratne odštete je upisano i u odlukama Međunarodnog suda pravde, barem kada je riječ o Hrvatskoj. Sud je vrlo jasno rekao da neće utvrđivati samu štetu, ali ako se dvije države ne budu mogle dogovoriti, to će se rješavati na Sudu”, dodala je bivša ministrica.

Upitana koji je bio cilj izjava srpskih ministara Vulina i Stefanovića, kaže kako je to bio dobro odražen scenarij. “oni žele reći da Srbija nema nikakve odgovornosti. Sve što Hrvatska želi riješiti nailazi na problem i najbolje ga je zamagliti, a u tom se zamagljivanju poseže za Drugim svjetskim ratom i izložbom u Jasenovcu – sve je to bio uvod u ovo što se događa”, kaže Škare Ožbolt.

Aleksandar Vučić danas neće održati govor u hrvatskom parlamentu, a Škare Ožbolt komentira kako joj je vrlo teško zamisliti da srbijanski predsjednik danas održi govor ispred Glasnovića li nekih drugih zastupnika.

Komentiraj