Hrvatska sve bliže ukidanju viza za SAD

Hrvatska je u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon potpisivanja bilateralnog Sporazuma o suradnji za jačanje zrakoplovne sigurnosti između Hrvatske i SAD-a.

Riječ je, objasnili su iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, o “ključnom sporazumu za jačanje sigurnosti avioprometa”, koji je uvjet za ukidanje viza hrvatskim građanima za u SAD.

Sporazum omogućuje angažman američkih federalnih zračnih policajaca (FAM), koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv terorizma i sigurnosnih prijetnji u civilnom zrakoplovstvu. Oni su, prema objašnjenju američkog veleposlanstva, “trenirani da riješe svaku kriminalnu aktivnost ili druge izvanredne situacije u letjelici”.

“Ushićen sam jer smo unatoč Covidu 19 i svim poteškoćama uspjeli zajednički raditi na našem partnerstvu i učinili smo veliki korak prema ulasku Hrvatske u Program izuzeća od viza”, rekao je poslije potpisivanja američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, koji je ipak dodao “da bi se ulazak Hrvatske u program umjesto krajem ove godine mogao odgoditi za nekoliko mjeseci zbog zdravstvene krize”.

Kohorst i Božinović potpisali su bilateralni Sporazum o suradnji za jačanje zrakoplovne sigurnosti između SAD-a i Hrvatske, korak prema putovanju hrvatskih državljana u Sjedinjene Države bez vize. Među članicama EU jedino državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra ne mogu ući u SAD bez vize.

Kohorst je podsjetio da su prošle godine prvi put od hrvatskog osamostaljenja uvedeni izravni letovi iz Amerike u Hrvatsku. “S porastom Hrvatske kao turističkog odredišta Amerikanaca, očekujemo sve više putnika. Ovaj sporazum omogućuje dodatnu sigurnost svim putnicima između SAD-a i Hrvatske”, kazao je američki veleposlanik.

Komentiraj