HINA/ Damir SENČAR

‘Hrvatska skrenula oštro udesno, niječe se holokaust i veliča ustaški režim’

Agencija Associated Press (AP) objaila je opširni članak o usponu ekstremne desnice u srednjoj Europi, kojeg su premijeli svjetski mediji poput Washington Posta, The New York Timesa i Daily Maila. AP je u članku, kao jedan od primjera, naveo hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije koji se nedavno održao u Zagrebu.

“Područje Balkana zahvatio je porast nacionalizma, naročito u Srbiji i Hrvatskoj koja nakon pridruživanja Europskoj uniji 2013. snažno skrenula udesno. Pojedini dužnosnici niječu holokaust ili veličaju ustaški režim koji je pobio desetke tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata antifašista u ratnim zatvoreničkim logorima”, navodi se u članku, te se ističe da je Grabar Kitarović za vrijeme nedavnog posjeta Argentini zahvalila toj zemlji što je nakon Drugog svjetskog rata dala utočište Hrvatima koji su pripadali ustaškom režimu.

Iz AP-a podsjećajui i kako je izjavu Grabar Kitarović ‘lovac na naciste’ Efraim Zuroff ocijenio “stravičnom uvredom za žrtve”, na što je Grabar-Kitarović poručila kako joj nije bila namjera glorificirati totalitarni režim.

U članku se spominje i nedavno održani prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, te se navodi kako prosvjednici smatraju da bi se ratifikacijom indirektno ratificirali homoseksualni brakovi.

Komentiraj