Tomislav Čuveljak

‘Hrvatska se zatvorila u sebe i bit će uvijek periferija’

Nagrađivana televizijska novinarka Ivana Dragičević nakon godina rada u vanjskopolitičkoj redakciji i izvještavanja sa svih strana svijeta, okrenula se i drugim medijima – uskoro će objaviti knjigu ‘Nejednaki’, a najavila je i snimanje dokumentarnog te rad na animiranom filmu

Dugogodišnja televizijska novinarka Ivana Dragičević ovih dana završila je pisanje svoje prve knjige “Nejednaki”. Riječ je o sjećanjima na svjetske događaje kojima je tijekom svoje profesionalne karijere svjedočila i o njima izvještavala dugi niz godina kao novinarka u vanjskopolitičkoj redakciji HRT-a, a sada je članica redakcije TV mreže N1. Poznata je po tome što je u svojim izvještajima o događajima kojima je prisustvovala pristupala emotivno, pa će zbog toga i njena knjiga “Nejednaki” izazvati mnogobrojne reakcije.

Ivana Dragičević je novinarka iz koje pršti kreativna energija, tako da radi i na novim projektima. Ove godine namjerava snimiti i dokumentarni film “Tupilo” o glazbenoj underground sceni 90-ih u Hrvatskoj, kao i animirani film “Romul 2.0” na kojem radi s ilustratorom i strip crtačem Igorom Hofbauerom. Njenu knjigu objavit će Naklada Ljevak.

NACIONAL: Iako ste novinarka koja gotovo svakodnevno kroz izvještaje i reportaže priča priče, ipak ste osjetili potrebu napisati knjigu o tim događajima, ali iz drugog ugla. Zašto?

Hrvatska se potpuno zatvorila u sebe. Mislila sam da ćemo kada uđemo u Europsku uniju napokon shvatiti da su globalni problemi i naši problemi i da se naše dvorište ne može gledati izolirano od onoga što je izvan ograde. Kada tolike godine svjedočite o događajima i procesima kao što su ratovi i izbjegličke krize, kada se nalazite na samitima na kojima su svi ti veliki donositelji odluka, političari, shvatite kao svjedok iz prve ruke koliko je svijet u kojem danas živimo kompleksan i koliko puno problema nam je svima zajedničko. Mislim da je potreba nekoga tko se bavi vanjskom politikom, takvom vrstom novinarstva, uvijek probati analizirati stvari, staviti ih u okvir, nadograditi priču. Iako je televizijski auditorij puno veći od onog čitalačkog, puno je toga ostalo neispričano iza tih kratkih televizijskih minuta…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj