HINA / Milan OBRADOVIĆ / BETAPHOTO

Hrvatska poslala Srbiji prosvjednu notu zbog Dačićevih izjava

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u nedjelju notu Republici Srbiji zbog izjava ministra Dačića prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“.

Podsjetimo, Dačić je prije tri dana, na otvaranju izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku izjavio da je cilj izložbe da se zločin u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata “ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina”. Dodao je ad je bilo ‘puno otpora od strane jedne države’ da se izložđba organizira u UN-u.

Kako se navodi u priopćenju, MVEP je izrazilo duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. siječnja 2018. godine, prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Republici Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Republike Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa.

Komentiraj