hina

Hrvatska podržava Irsku u procesu izlaska UK iz EU-a

Hrvatska podržava Irsku u nastojanjima da spriječi da proces izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije naruši napredak postignut u Irskoj, prije svega meku granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s irskim premijerom Leom Varadkarom

Irski premijer Leo Varadkar u ponedjeljak je u Zagrebu započeo turneju tijekom koje će u tri europske prijestolnice razgovarati, kako su najavili irski mediji, o brexitu i mogućnosti da se ne postigne sporazum s Londonom o istupanju iz Unije.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare najavio da će “Hrvatska podržati Irsku u njenim nastojanjima da budući režim na granici između Ujedinjene Kraljevine, Sjeverne Irske i Republike Irske zadrži mininalne aspekte” sadašnjeg stanja. “To je postupni tehnički pristup koje će nanijeti najmanje štete. Naš je cilj da budući režim ne izazove bilo kakvu političku nestabilnost u Irskoj i u tom smo se složili s Varadkarom”, rekao je Plenković.

Dublin smatra da se, dok se ne utvrde budući sveoubuhvatni odnosi Velike Britanije i Europske unije, treba držati postojećih rješenja, pojasnio je irski premijer i dodao da je u razgovoru hrvatskom premijeru “prenio koliko Irska cijeni solidarnosti i razumijevanje Hrvatske”.

“Irska je zaokupljena brexitom, pogotovo vezano za Sjevernu Irsku”, rekao je Varadkar i istaknuo kako “treba zajamčiti da svi sada potpisani protokoli ostanu na snazi, posebno glede odnosa Irske i Sjeverne Irske”.

Važno je razumijeti sve zabrinutosti Irske s obzirom na specifičnost njenog položaja a osobito granicu sa Sjevernom Irskom, rekao je Plenvkoić i dodao da je za Hrvatsku važno da pregovori o brexitu završe tako da “odgovaraju načelnim pozicijama koje je zauzelo europsko vijeće a da pri tome budu zadovoljeni irski interesi”.

Plenković je napomenuo da je još prije referenduma upozoravao da je brexit “riskantan poduhvat” u kojem su, po njegovoj ocjeni, svi izgubili.

Izgubio je bivši britanski premijer Cameron, koji je inicirao referendum i Ujedinjena Kraljevina koja sve više uviđa manipulacije populista koji su se “pokušali uplesti i u naš referendum”, rekao je Plenković podsjetivši da se oko tih pitanja već sukobljavao s Nigelom Farageom, zagovornikom brexita.

U konačnici je izgubio i europski projekt “jer se dvije godine bavimo samo tom temom, a Irska je najviše pogođena tom situacijom”, ocijenio je hrvatski premijer i zaključio da je sada potrebno dogovoriti “ugovor o povlačenju Ujedinjene Kraljevine i dobiti jasne konture budućeg ugovornog odnosa”.

Premijeri dvije države su istaknuli odlične i prijateljske odnose Hrvatske i Irske te ustvrdili da je moguće ostvariti još sadržajniju i veću suradnju, posebno u gospodarstvu gdje sada ostvaruju razmjenu u vrijednosti o 100 milijuna eura.

Varadkar se u ponedjeljak sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, a u razgovorima je izrazio podršku ulasku Hrvatske u Šengenski prostor i eurozonu.

Irski premijer je ponudio i pomoć Hrvatskoj vezano uz razmjenu iskustava u predsjedanju Vijećem EU-a koje Hrvatska preuzima 2020.

U razgovorima je također istaknuta kako će 2020. odlična prilika za daljnje razvijanje suradnje biti i činjenica da su Rijeka i irski grad Galway te godine europske prijestolnice kulture.

Glede iseljavanja hrvatskih građana premijeri dvije zemlje i predsjednica su istaknuli kako su oni u Irskoj dobrodošli i da su dobri veleposlanici svoje zemlje. “Hrvatska zajednica je jako dobro integrirana u irsko društvo i puno mu doprinosi”, rekao je Varadkar.

Čelnici su istaknuli sličnosti i bliskost dvije zemlje, a irski premjer je čestitao na uspjehu hrvatske nogometne reprezantacije u Rusiji rekavši kako je to postignuće ohrabrujuće i za Irsku koja je također mala zemlja.

Varadkar nakon Zagreba putuje u Bukurešt i Rim.

Komentiraj