hina

Hrvatska poboljšava transparentnost i radi na digitalizaciji

Kako bi olakšala specifične i katkad komplicirane postupke javne nabave, Hrvatska radi na poboljšanju njihove transparentnosti i digitalizaciji, istaknuto je u petak na TAIEX-REGIO međunarodnoj radionici o provedbi registra ugovora i korištenju podataka u sustavima e-nabave.

Radionicu je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Europskom komisijom, a u Zagrebu je okupila više od 70 sudionika iz Hrvatske, država članica EU i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

TAIEX je instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Europske komisije i njime se podržavaju javne uprave u usklađivanju, primjeni i provedbi zakonodavstva EU-a i olakšavanju razmjene najboljih praksi.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman na radionici je predstavila instrumente i mjere koji bi trebali poboljšati transparentnost postupaka nabave.

“Svjesni smo činjenice da za provedbu mjera treba intenzivno raditi na  profesionalizaciji stručnjaka za javnu nabavu. Moderni sustavi javne nabave zahtijevaju javne naručitelje koji su svjesni ozbiljnosti svoje zadaće i čuvaju svoj integritet i transparentnost postupaka“, kazala je Mikuš Žigman.

Predstavnica Europske komisije Marzena Rogalska pohvalila je sve što Hrvatska čini za razvoj područja javne nabave, dodavši kako Hrvatska prednjači na području digitalizacije i profesionalizacije, prenosi se u priopćenju.

Glavna tema radionice bili su registri ugovora, a predstavljeno je i hrvatsko rješenje za registar ugovora koji je od 1. siječnja 2018. dostupno na platformi Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN RH).

Predstavljene su i druge nove funkcionalnosti sustava poput elektroničkog plana nabave, prethodnog savjetovanja te e-žalbe, ali i novine u vezi povezivanja EOJN RH s drugim javnim registrima (sudski i obrtni registar, porezni registar, kaznena evidencija).

Raspravljalo se i o pozitivnim efektima korištenja podataka u javnoj nabavi, posebice u kontekstu profesionalizacije te boljeg i transparentnijeg javnog financiranja kao i antikorupcijskih učinaka. Također, razmijenile su se najbolje prakse o razvoju takvih elektroničkih sustava sa zainteresiranim partnerima iz EU i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva.

Komentiraj