Hrvatska odustaje od izraelskih aviona?

Davor Puklavec/PIXSELL

Ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor SAD-a i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju zrakoplova koja je pobijedila u natječaju, Vlada odustaje od izraelskih zrakoplova i poništava natječaj za nabavku višenamjenskih aviona te ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rješavaju spor, doznaje u subotu Večernji list iz izvora bliskih Banskim dvorima.

“U zrakoplovima koje namjeravate prodati Hrvatskoj ne smije biti ništa što nije američko”, glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta koji vodi Mike Pompeo izraelskoj strani, doznaje Večernji iz Washingtona.

Kako su im i najavili iz State Departmenta, u četvrtak poslijepodne, nakon što je Kongres odobrio prodaju originalnih zrakoplova F 16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje, poslan je konačni popis uvjeta izraelskoj strani. Tih uvjeta je više od 10, a svi se svode na isto – ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na zrakoplovima F 16. Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovor iznimno je kratak, do 4. siječnja.

Ako ne dođe do dogovora između SAD-a i Izraela, Hrvatska bi mogla poništiti natječaj. Dao je to naslutiti voditelj Stručnog tima Ministarstva obrane RH za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, brigadir Davor Tretinjak. On je, gostujući sinoć na Dnevniku HRT-a, jasno kazao da je raskid natječaja jedna od opcija.

“Ako bi se cijela oprema promijenila, i izraelska i američka, i modificirala s najnovijom američkom opremom, onda to više nije taj avion – to onda više nije F-16 CD Barak”, rekao je. Tada bi, dodao je, Ministarstvo obrane Vladi moralo predložiti da ne sklopi ugovor s izraelskom vladom (ugovor Government to Government) te obustaviti bilo kakve daljnje pregovore.

Komentiraj