Bryan Thomas, Getty Images

Hrvatska – najveći dužnik regije

Hrvatski javni dug čini tek 0,07 posto ukupnog svjetskog duga, ali je Hrvatska u regiji najveći dužnik, piše portal B92.

Javni dug Hrvatske iznosi 60 milijardi dolara, to je za 15 milijardi više je od slovenskog, dvostruko više od srpskog, 10 puta od makedonskog, 15 puta od bosanskohercegovačkog i 35 puta od crnogorskog.

Hrvatski javni dug od 59,9 milijardi dolara sudjeluje sa 0,07 posto u ukupnom dugu koji su napravile sve svjetske ekonomije, i koji iznosi 59,7 tisuća milijardi dolara, pokazuje istraživanje portala Visual Capitalist, koji se bavi vizualnim prikazima poslovnih sadržaja.

U najnovijoj studiji ovaj portal je na grafičkoj “pogači” razlomio svjetski dug na pojedine zemlje, prema podacima službenih institucija (MMF) o zaduženosti, prenosi Poslovni dnevnik.

Courtesy of: Visual Capitalist

Grafikon pokazuje kako gotovo trećinu svjetskog duga (29,1 posto) drži SAD, čiji je proizvodni doprinos svjetskoj ekonomiji dosta niži od duga, i iznosi 23,3 posto.

Jedna od najzaduženijih ekonomija je Japan, s trostruko većim udjelom u dugu (19,99 posto) od onoga koji ima u proizvodnji (6,18 posto).

Među 15 najzaduženijih država sedam je europskih. Na Europu se odnosi više od četvrtine (26 posto) svjetskog duga. U tu stopu, kako se navodi, nije uključena Rusija koja je jedna od najmanje zaduženih zemalja sveta, s udjelom od 0,49 poto, posebno imajući u vidu snagu njene proizvodnje.

Slična je situacija s Kinom, drugom svjetskom ekonomijom, koja drži 13,9 posto svjetske proizvodnje i samo 6,25 posto duga.

SAD, Europa i Japan zajedno su zaslužni za tri četvrtine globalnog javnog duga, ističe portal.

Komentiraj