FaH

Hrvatska na Forumu o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe

Kineska prijestolnica je od 8. do 14. svibnja domaćin Foruma o umjetničkoj suradnji između Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (China-CEEC Arts Cooperation Forum), a na Forumu koji se održava u sklopu inicijative Kina + 16, a sudjeluje i hrvatska delegacija na čijem je čelu pomoćnica ministra kulture Iva Hraste-Sočo.

Hrvatsku će također predstavljati i ravnatelj baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Leonard Jakovina, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović-Milković, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slaven Tolj, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis, dekan Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Borna Baletić, Jasminka Mesarić iz Hrvatskog centra UNIMA-e te viša stručna savjetnica u Službi za međunarodne odnose pri Ministarstvu kulture Iva Mostarčić.

U Pekingu će se ovim povodom susresti profesionalci i umjetnici iz različitih područja koja su u fokusu suradnje. U prvom redu radi se o vizualnoj umjetnosti, kazalištu, glazbi, dječjim kazalištima i plesu.

Sudionici iz Kine te 16 zemalja Srednje i Istočne Europe zajednički će sudjelovati u nizu panel-rasprava kao moderatori i govornici. Osim stvaranja novih mreža za lakšu suradnju umjetnika, profesionalaca i institucija posvećenim ovim granama kulture i umjetnosti, očekuje se da će se dogovoriti i novi projekti  koji će se provoditi u sklopu kulturne sezone tijekom 2017.

Osim sudjelovanja na stručnim raspravama o tradicionalnim i suvremenim aspektima umjetničkih praksi i produkcija, kao i mogućnostima za nove modele suradnje, sudionici Foruma iz 16 zemalja posjetit će neke od pekinških kulturnih institucija poput Nacionalnog centra za izvedbene umjetnosti, Akademije za balet i ples, Narodno umjetničko kazalište, Likovnu akademiju Peking, Nacionalni muzej Kine, Kinesko sveučilište Minzu te Središnji glazbeni konzervatorij.

S obzirom na to da Ministarstvo kulture podupire umjetničke projekte koji će se odvijati u sklopu inicijative Kina+16, njihova realizacija će biti  prilika za intenzivniju suradnju u bliskoj budućnosti između hrvatskih i kineskih ministarstava kulture, raznih institucija i umjetnika.

Kako je istaknula pomoćnica ministra kulture i voditeljica delegacije Iva Hraste-Sočo, ovom Forumu prethodio je sastanak ministra Zlatka Hasanbegovića sa  zamjenikom ministra kulture NR Kine Dongom Weijem.

On je u službenom posjetu Hrvatskoj boravio sredinom travnja prilikom čega je potpisan i Program suradnje u području kulture između hrvatske i kineske vlade za godine 2016.‒2020.

Njime su definirane konkretne aktivnosti i projekti u svim područjima kulture i umjetnosti između dvije strane.

Prema planu i programu kulturna suradnja s Kinom će se nastaviti i u lipnju ove godine kada će Hrvatsku posjetiti tridesetak profesionalaca iz Kineske udruge za izvedbene umjetnosti kojima će se u Zagrebu i Rijeci predstaviti hrvatski kolege koji djeluju u istom sektoru.

Komentiraj