Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov održao je u ponedjeljak konferenciju za novinare ispred odlagališta Karepovac u Splitu, dje je poručio da Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas.

“Nastavljamo suverenističku politiku”, rekao je Nikola Grmoja, te podsjetio da je u jeku ovih rasprava Most jedina parlamentarna opcija koja je sudjelovala u prikupljanju potpisa protiv arbitražnog sporazuma jer su smatrali da ne treba pristajati na slovenske ucjene, prenosi N1.

“Oživljavaju inicijativu za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i raspravu jer žele čuti mišljenje javnosti i stručnjaka”, poručio je Grmoja i ponovio kako je to bio jedan od prvih zahtjeva Mosta, ali da po tom pitanju nije ništa napravljeno.

“Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas”, poručio je šef Mosta Božo Petrov naglasivši da nije da Hrvatska to želi, nego baš mora jer na takav način stječe svoje suverenističko pravo te da bi ostvarila svoju jurisdikciju s obzirom na to da je potpisnica UN-ove Konvencije o pravu mora, a i članica je EU, koja je dala svim svojim članicama tu mogućnost što bi omogućilo kontrolu i bolju uspostavu pravila.

Dodao je da se tu ne radi samo o kvotama za ribarenje, već i o zaštiti arheoloških nalazišta te eksploataciji prirodnih bogatstava.

Komentiraj