Hrvatska liječnička komora: “Krenite odmah rješavati probleme u KB Dubrava”

Hrvatska liječnička komora izrazila je u srijedu podršku liječnicima Respiracijskog centra KB-a Dubrava u njihovim naporima da u toj bolnici osiguraju kvalitetne standarde liječenja za pacijente oboljele od covida-19.

“HLK u interesu svih pacijenata i liječnika KB-a Dubrava traži da uprava bolnice odmah i neodgodivo krene rješavati probleme navedene u pismu liječnice iz Respiracijskog centra. Iz podrške velikog broja liječnika (njih tridesetak) koji rade u Respiracijskom centru tvrdnjama iz pisma liječnice razvidno je da su njezini navodi točni”, kaže se u priopćenju HLK-a.

HLK ocjenjuje krajnje neprihvatljivom namjeru uprave da istražuje liječnike koji, upozoravajući na ozbiljne probleme u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima, postupaju sukladno Kodeksu medicinske etike i Hipokratovoj prisezi.

“HLK smatra duboko pogrešnim pokušaje uprave KB-a Dubrava da liječnicu koja je ukazala na probleme u pružanju zdravstvene zaštite, kao i brojne liječnike koji su svojim potpisima potvrdili istinitost njezinih navoda, izlože pritiscima i prijetnjama otkazom”, poručuju iz Komore.

Ističu kako je razdoblje snažnog rasta zaraze koronavirusom “najgori mogući trenutak da vodstvo bilo koje bolnice istražuje tko je rekao da je car gol, umjesto da provjere je li car gol i riješe taj problem”.

Liječnici u Respiracijskom centru u Dubravi, kao i u sličnim centrima u drugim bolnicama, na prvoj su crti borbe s epidemijeom pa HLK očekuje da se odgovorne osobe u toj bolnici suzdrže od ishitrenih reakcija i ne koriste pritiscima prema liječnicima koji brigu za zdravlje pacijenata nesebično stavljaju ispred vlastitih interesa i vlastitog zdravlja, stoji u priopćenju.

Komentiraj