HRVATSKA KUĆA SRCA Obilježavanje Svjetskog dana srca i pokretanje online kalkulatora za kardiovaskularni rizik

Arhiva Nacionala

Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’ povodom obilježavanja Svjetskog dana srca upozorava javnost o važnosti prevencije i spoznaje kardiovaskularnog rizika te najavljuje pokretanje prvog online kalkulatora koji će biti dostupan do kraja mjeseca na internetskoj stranici Čuvari srca (www.cuvarisrca.hr). 

Zahvaljujući novom online kalkulatoru građani će moći na jednostavan način procijeniti kardiovaskularni rizik.

Središnji događaj povodom Svjetskog dana srca će se održati u Gradu Vukovaru, u subotu (30.09.) u Sportskom centru Vukovar od 10 do 13 sati.

Građani će moći besplatno izmjeriti arterijski krvni tlak, indeks tjelesne mase, saznati vlastiti kardiovaskularni rizik i savjetovati se sa stručnjacima.

“Vrlo je važno da građani osvijeste vlastite predispozicije za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti. Ovaj će im kalkulator pomoći u tome i to na vrlo jednostavan način. Podaci o visini arterijskog krvnog tlaka, razini glukoze i kolesterola u krvi, indeksu tjelesne mase, ali i drugim parametrima, nakon obrade kalkulatora odgovorit će na pitanje u kakvom je osoba riziku. Ono što uvijek ponovno ističemo u komunikaciji s građanima važnost je prevencije i prihvaćanje zdravog načina života – tjelovježba, mediteranska prehrana, prestanak pušenja i konzumacija alkohola u što manjoj mjeri“, rekao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a prema najnovijim podacima, 2016. godine uzrokovale su smrt 23 190 osoba, odnosno 45 % od ukupnih smrti. Analiza uzročnika smrti po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 50,1 % žena (13 136)i 39,7 % muškaraca (10 054).

“Vodeće su dijagnostičke podskupine ishemijska bolest srca s udjelom od 20,2 % (10 396) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 12,8 % (6594) u ukupnom mortalitetu. Posljednjih petnaest godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest (45,2 % pad smrtnosti za KVB ukupno od 2000. do 2014., 28,8 % za ishemijsku bolest srca i 47,6 % za cerebrovaskularne bolesti)”, naglasio je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Posebno nas veseli što ćemo ove godine biti u Vukovaru. Nažalost, veliki broj kardiovaskularnih bolesnika dolazi upravo iz Slavonije, Baranje i Srijema pa pozivamo sve građanke i građane da se odazovu našoj akciji i saznaju svoj kardiovaskularni rizik, ali i savjetuju se o zdravom načinu života. Brojne aktivnosti Zaklada je organizirala u cijeloj RH i to zahvaljujući suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i lokalnim domovima zdravlja“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., koordinatorica obilježavanja Svjetskog dana srca i pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Komentiraj