HRVATSKA KOPRODUKCIJA “Oslobođenje Skoplja” makedonski kandidat za Oscara

FaH

Makedonsko-hrvatsko-finska koprodukcija “Oslobođenje Skoplja”, dugometražni igrani film u režiji Rade i Danila Šerbedžije, izabran je za makedonskog kandidata za Oscara, čime Hrvatska posredno ili neposredno ove godine ima čak osam kandidata u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Film “Oslobođenje Skoplja” temelji se na povijesnoj drami Dušana Jovanovića, koja događaje iz Drugog svjetskog rata prikazuje očima desetogodišnjeg dječaka.

Uz Radu Šerbedžiju u filmu glumi poznati finski glumac Miko Nousiainen, te Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i prvi put na filmu, David Todosovski. Direktor fotografije je Dejan Dimevski, a glazbu potpisuju makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas Kantelinen.

Nakon premijere na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, film je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i Međunarodnom filmskom festivalu u Helsinkiju.

Makedonska premijera zakazana je za 1. listopad, a nakon toga kreće u redovnu kinodistribuciju u Hrvatskoj te u Finskoj, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Riječ je o koprodukciji između makedonske produkcijske kuće Partysans, hrvatskih Lijeni Film i MP filmska produkcije te finske Art Films. Financijski su ga poduprijeli Eurimages i HAVC.

Osim “Oslobođenja Skoplja” za oskarovsku kategoriju najboljeg filma na stranom jeziku borit će se još nekoliko hrvatskih manjinskih koprodukcija.

Dosad su za kandidate svojih zemalja izabrani dugometražni igrani filmovi “Kuća drugih” redateljice Rusudan Glurjidze za Gruziju, “Sieranevada” redatelja Cristija Puiua za Rumunjsku, “Vrapci” Runara Rúnarssona za Island i “Dnevnik mašinovođe redatelja” Miloša Radovića za Srbiju, a tu je i dokumentarno-igrani film “Houston, imamo problem!” Žige Virca za Sloveniju.

Hrvatsku predstavlja dugometražni igrani film “S one strane” Zrinka Ogreste, a nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkog metra osvojila je “Zvjerka” redateljice i scenaristice Daine O. Pusić.

Prijave za 89. nagradu Oscar u kategoriji stranih filmova podnose se do 3. listopada, a izbor kandidata za najbolji strani film bit će objavljen 24. siječnja iduće godine.

Dodjela se održava 26. veljače  u Los Angelesu.

Komentiraj