Protiv prijedloga da se ubrza tempo smanjivanja emisije stakleničkih plinova, odgovornih za ozbiljne klimatske promjene, od svih država članica Europke unije samo je Hrvatska glasala protiv, piše Večernji list.

Na sastanku Vijeća EU u Bruxellesu u srijedu, održanom na razini veleposlanika, 25 članica prihvatilo je prijedlog, Hrvatska je bila protiv, dok su suzdržane bile samo Poljska i Mađarska. Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike objasnili su da su glasali protiv jer tekst Izmjene Direktive nije za Hrvatsku na ispravan (jednoznačan) način definirao kako će se izračunati dražbovna prava te ostavlja mogućnost naknadne interpretacije, što nije slučaj, kažu, s ostalim državama članicama.

“Prijedloga direktive stavlja Hrvatsku u neravnopravan položaj u odnosu na druge članice kada je riječ o ukupnoj količini emisijskih jedinica koje države članice prodaju na dražbama. S obzirom na to, RH je tražila usklađivanje postojeće odredbe direktive koja se ne odnosi na RH, jer 2005. Hrvatska nije bila članica EU, odnosno da se propišu kriteriji za izračun hrvatskog dijela dražbovnih prava”, kažu u Ministarstvu.

Komentiraj