HRVATSKA JE SVJETSKI PRVAK! Barakude usred Budimpešte ‘srušile’ Mađare

EPA/Zsolt Czegledi

Deset godina nakon prvog svjetskog zlata, vaterpolisti Hrvatske usred Budimpešte postali su svjetski prvaci. Baš kao i prije deset godina, u polufinalu su Barakude zaustavile Srbiju, a u finalu bili bolji od Mađarske, večerašnjih domaćina.

Hrvatska je uraganski odigrala prvu četvrtinu. Golove su podtigli Sukno, Lončar, Joković i Macan za nevjerojatnih 4:0 u prvoj četvrtini. Bijač je, usput, upisao tri obrane, a Hrvatska ostala netaknute mreže u prvih osam minuta. Publika na Nacionalnom plivačkom stadionu Alfred Hajos utihnula je nakon te prve četvrtine, ali su se u drugoj probudili.

U toj su četvrtini, naime, Mađari pogocima Vamosa i Toroka smanjili na 4:2, te ostavili Hrvatsku bez pogotka. Probudio se i mađarski vratar Nagy, koji je u prvoj četvrtini bio potpuno nevidljiv. I naš napad je u toj drugoj četvrtini splasnuo, lopta jednostavno nije pronalazila svoj put iza leđa Nagyja.

EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Napad je proradio u trećoj četvrtini – spretno i sretno Garcia je postigao oba pogotka, a lopta je u oba slučaja od bloka završila u golu. Ova su dva gola došla u najboljem mogućem trenutku – nakon 12 neiskorištenih napada naših. Oba vratara su do završetka te treće četvrtine skupila po osam obrana. Za Mađare su u ovoj četvrtini pogađali Erdelyi i Manhercz.

Iako su posljednju četvrtinu izgubili sa 2:4, Hrvatska je osigurala svoje drugo svjetsko zlato! Dva je puta pogodio Sukno, dok su strijelci kod Mađara bili dva puta Vamos.

EPA

Hrvatski su vaterpolisti još jednom pokazali čvrstu volju, želju i veliko zajedništvo. Iako su imali problema u drugoj četvrtini, sve su prebrodili i na krilima pojedinaca, poput Garcije, Sukna i Bijača, odveli Hrvatsku do drugog naslova svjetskog prvaka!

Ovo je šesta uzastopna medalja za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, uz zlata iz Melbournea i Budimpešte, Barakude su osvojile i tri uzastopne bronce (Rim 2009, Šangaj 2011, Barcelona 2013) dok je prije dvije godine u Kazanu osvojila srebro.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]