“Hrvatska je ključni saveznik SAD-a u ovom dijelu Europe”

hina

U Zagrebu je održan sastanak ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država Jeffa Sessionsa, u prigodi Regionalne konferencije o transnacionalnom organiziranom kriminalitetu u organizaciji ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program) Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Sastanak je bio posvećen temama od zajedničkog interesa s posebnim naglaskom na bilateralnoj i regionalnoj sigurnosnoj suradnji te nastavku ciljane obuke za policijske službenike, tužitelje i predstavnike financijskih i drugih institucija u okviru programa Partnerstvo za obrazovanje (Partnership for Education) s ciljem jačanja operativne suradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta.

“U razgovoru je potvrđeno da je Hrvatska ključni saveznik SAD-a u ovom dijelu Europe”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka s ministrom pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država Jeffom Sessionsom te dodao i kako se razgovaralo i “produbljivanju tog strateškog partnerstva” dviju država.

Dvojica ministara su razgovarali i o migracijama. “Drago mi je da SAD podržavaju ulazak Hrvatske u Schengenski prostor”, rekao je Božinović.

“Izvijestio sam ministra da uskoro u Hrvatskoj na snagu stupa i direktiva o razmjeni informacija o sumnjivim osobama i predmetima u zračnom prometu”, rekao je Božinović i dodao kako će se na razmjenu podataka staviti naglasak u budućnosti.

“To je važno kao jedan od elementa koji se ocjenjuje kada se govori o programu izuzeća od viza. Hrvatska je jedna od pet članica EU koja čeka da uđe u taj program”, kazao je Božinović te dodao kako ga je Sessions izvijestio da “postoji kontinutirani napredak kada se govori o pristupu Hrvatske tom programu”.

Ministar je kazao i da je današnja regionalna konferencija odlična prilika da se uspostave kontakti policijskih šefova i državnih odvjetnika iz više zemalja.

Podsjetimo, američki ministar pravosuđa Jeff Sessions stigao je u srijedu u posjet Hrvatskoj gdje će do petka razgovarati s najvišim dužnosnicima o tome kako, među ostalim, ojačati odnose Hrvatske i SAD-a na polju provedbe zakona, objavilo je američko veleposlanstvo.

Komentiraj