HINA / Željko DRAŽENOVIĆ

HRVATSKA INTERVENTNA POLICIJA TIJELIMA ŠTITI GRANICU KOD BABSKE Šefic: Hrvatska i dalje nekontrolirano šalje izbjeglice

Slovenski mediji u četvrtak izuzetno dramatično prikazuju izbjegličku krizu koja je dovela veliki broj migranata u Sloveniju, a vodeći slovenski dužnosnik zadužen za migrante istodobno je optužio Hrvatsku da i dalje nekontrolirano šalje izbjeglice te da prema njima “ne pokazuje nikakvu sućut”.

“Hrvatska na organiziran i sofisticiran način u Sloveniju šalje nekontrolirano izbjeglice i tako odgovornost za njihovo stanje želi prebaciti na Sloveniju. Prema migrantima ne pokazuje nikakvu sućut”, kazao je popodne na redovnom briefingu za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

Po njegovim riječima, Hrvatska i dalje svjesno pušta velike skupine migranata u Sloveniju te dopušta da oni upadaju u teškoće kao, primjerice, kada su migranti s djecom i ženama prelazili preko nabujale Sutle. Na konferenciji su prikazane i snimke termokamere iz helikoptera na kojima se, kako je rečeno, vidi kako hrvatska policija namjerno ostavlja izbjeglice na mjestima koja ne nadzire slovenska policija.

  • Šefic je rekao da će Slovenija o ponašanju Hrvatske obavijestiti europskog povjerenika za migracije Dimitrisa Avramopulosa, koji poslijepodne dolazi u Ljubljanu, gdje će se sastati s premijerom Mirom Cerarom.

U drugom izbjegličkom valu, kazao je Šefic, u Sloveniju je do danas došlo 39 tisuća ljudi, a Austrija ih je do sada primila oko 12 tisuća.

O stanju s izbjeglicama govorilo se danas i na hitnom sastanku slovenske vladajuće koalicije. Novinari su nakon sastanka pitali predsjednicu parlamentarnog kluba Cerarove stranke, Simonu Kuster Lipic, je li moguće da zbog dramatične situacije s izbjeglicama čak dođe do uvođenja izvanrednog stanja.

Ona je odgovorila da vlada “čini sve da se to izbjegne” te ocijenila da za sada za to ne postoji potreba, ali da vlada jača koordinaciju policije i vojske kako bi se stanje s izbjeglicama što bolje kontroliralo.

Hrvatska interventna policija tijelima štiti granicu kod Babske

Više od tisuću migranata i izbjeglica pristiglih u četvrtak rano prijepodne na srbijansko-hrvatsku granicu između Berkasova i Bapske, u nekontroliranom prelasku državne granice Republike Hrvatske spriječava tek 20-tak pripadnika hrvatske interventne policije, koji tijelima štite granicu dok cijelim pograničnim područjem, smještenim u njivama i voćnjacima nezadovoljni migranti viču”Open, open” (otvorite, otvorite).

Ne razumijem zašto nas zadržavaju i ne dopuštaju nam da prođemo. Vrlo je hladno, a mi smo umorni. Mnogi ljudi nam na putu pomaže ali mi želimo samo proći, rekao je novinarima jedan od migranata.

  • Nakon što se iskrcaju iz autobusa na srbijanskoj strani, nekoliko kilometara dalje od Berkasova, migranti do hrvatske granice pješače oko tri kilometra puta koji se jednim dijelom penje uzbrdo.

Na početku ceste kojom se pristupa granici nalazi se kombi srbijanske humanitarne organizacije Novosadski humanitarni centar, ispred kojega se nalazi na velikom papiru rukom iscrtana karta puta, kojim bi migranti trebali prijeći kako bi prešli hrvatsku državnu granicu i potom došli do prihvatnog centra u Opatovcu.

Zajedno s izbjeglicama i migrantima od četvrtka isti put do granice s Hrvatskom pješice prelaze i novinari jer, po riječima srbijanske policije koji kontroliraju prilaz srbijanskoj državnoj granici s Hrvatskom, nije više dopušten prolazak novinarskim vozilima ukoliko ne posjeduju novinarsku akreditaciju srbijanskog Ureda za izbjeglice.

Na pitanje gdje se izdaju akreditacije policija novinare upućuje na telefonski broj s kojega međutim, kada se nazove, ljubazan ženisku glas odgovara da o svemu ‘nema pojma i da je pogrešan broj’.

Srbijanski mediji: Iz Preševa na jugu Srbije jutros krenulo više od 10.000 migranata

Nakon strmog uspona i dolaska pred hrvatsku državnu granicu, danas poslijepodne se više od tisuću migranata, muškaraca, žena i djece naguralo na samu graničnu liniju koju tijelima štite hrvatski policajaci povremeno propuštajući skupine od po pedesetak osoba te čim one prođu tijelima ponovno zatvaraju prolazak što svaki puta izazove veliko nezadovoljstvo okupljenih, posebno ako se pri tom razdvoje obitelji.

Razdvojene obitelji što prije pokušavaju spojiti volonteri brojnih humanitarnih udruga.

Unatoč trudu djelatnika komunalnih službi iz Šida, na putu prema granici posvuda su ogromne količine otpada, odbačene odjeće i ostatak hrane.

Neki od izbjeglica i migranata pokušavaju zaobići hrvatsku policiju te preko obližnjeg voćnjaka i vinograda ući u Hrvatsku, ali ih policajci vraćaju.

Među njima je i Uday iz Iraka koji potvrđuje kako je u srijedu to uspjelo nekim njegovim sunarodnjacima koji su ga o tome, kaže, informirali mobitelom kojega imaju gotovo svi migranti. Čak im je ponuđena i opcija besplatnog interneta koji na punktu duž ceste omogućava jedna od humanitarnih udruga koje su svoje šatore razapele duž cijelog puta koji vodi do granice s Hrvatskom.

  • Gužvu na samoj graničnoj crti i naguravanje s hrvatskim policajcima sa strane mirno promatraju pripadnici srbijanske policije, koji ne pokušavaju uredovati među nezadovoljnicima te ih puštaju da dođu do hrvatskih policajaca, čija tijela su im jedina prepreka za nekontrolirani ulazak u Republiku Hrvatsku.

Unatoč nezadovoljstvu na licima mnogih primjetan je osmjeh i uzdignuta dva prsta u obliku slova “v” kada primjete da je među njima neki od novinara.

Migrantima koji već satima čekaju na ulazak u Hrvatsku, brzo se pridružuju nove skupine, koje neprestano pristižu na srbijansko-hrvatsku granicu.

Prema najavama srbijanskih medija, iz Preševa na jugu Srbije jutros je krenulo više od 10.000 izbjeglica i migranata i svi bi se oni, već tijekom noći mogli naći u Berkasovu, pred granicom sa Hrvatskom.

Komentiraj