RH i BiH rade na sporazumu o povratu BiH imovine

Patrik Macek/PIXSELL

Ministri pravosuđa Hrvatske i BiH Dražen Bošnjaković i Josip Grubeša razgovarali su u Sarajevu o rješavanju pitanja bosanskohercegovačke imovine koja se nalazi u Hrvatskoj.

Na sastanku dvojice ministara dogovoreno je da dvije zemlje pokrenu aktivnosti za potpisivanje bilateralnog sporazuma u vezi s tim pitanjem.

Hrvatska, koja takve sporazume ima sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom na temelju ugovora o sukcesiji, ponudit će sporazum te vrste i Bosni i Hercegovini, rečeno je nakon sastanka.

“Ovo pitanje ima proceduralnu stranu koju moramo poštovati”, kazao je Bošnjaković i dodao kako Hrvatska ne želi uzeti ništa od imovine koja je na njenom teritoriju, a pripada bosanskohercegovačkoj strani.

Prema izjavi ministra Grubeše, na sastanku se razgovaralo i o sporazumu o suradnji u kaznenim pitanjima i izdržavanju zatvorskih kazni u dvjema zemljama, kao i o suradnji u procesuiranju osumnjičenika za ratne zločine koji se nalaze u susjednim zemljama.

“Bosna i Hercegovina nema strategiju u tom području”, podsjetio je ministar Grubeša, a jedan od ciljeva je procesuirati što prije sve osumnjičene za ta kaznena djela.

Komentiraj