Hrvatsoa slavi Dan državnosti u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Četvrt stoljeća državnosti Hrvatska će oblježiti s nekoliko događaja, a središnji je svečana sjednica Hrvatskoga sabora (12 sati, Trg sv. Marka 2), na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković.

Prethodno će misu za domovinu u crkvi Sv. Marka služiti zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić (10 sati).

U vojarni “Petar Zrinski” bit će održana svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskoga vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman” (16 sati, HVU “Dr. Franjo Tuđman“, Ilica 256b ), a obratit će im se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović . Kao izaslanik premijera promociji će nazočiti ministar obrane Josip Buljević.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović tradicionalno će uz Dan državnosti u svome Uredu organizirati i svečani prijem (18,30 sati, Pantovčak 241.)

Na svečani prijem pozvane su stotine uzvanika, bivši premijeri, predsjednici, novinari, glazbenici, no ne i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetimo, Kosor se prije nekoliko dana požalila da pozivnicu za svečani prijem nije dobila, što je po njenom protivno Ustavu. Tvrdi kako je to znak da je za Kolindu ona nepoćudna osoba te da će se danas vidjeti “tko je poćudan”.

Komentiraj