“Hrvatska čita”: Predsjednica u Klovićevim dvorima čitala djeci priče I.B.Mažuranić

Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u sklopu inicijative “Hrvatska čita” u četvrtak su u Klovićevim dvorima čitali djeci priče Ivane Brlić Mažuranić, i s njima razgovarali o važnosti čitanja i knjiga u našim životima.

Predsjednica je istaknula kako je inicijativa “Hrvatska čita” namijenjena svima, što bi trebalo omogućiti razvijanje kulture čitanja i ljubavi prema knjizi. Znanje je preduvjet razvoja svakoga društva, a uz čitanje knjiga može biti iznimno zabavno, rekla je djeci Grabar Kitarović.

Naglasila je kako mame, tate, bake i djedovi djeci čitaju knjige od rane dobi da bi u njima razvili maštu, i mamama to čitanje cijeloga života ostaje lijepa uspomena.

Čitala sam svojoj djeci ležeći s njima na podu, što je kod njih razvilo ljubav za čitanjem, rekla je predsjednica Republike. Dodala je da su njoj iz djetinjstva najdraže knjige “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, “Mali princ” i “Družba Pere Kvržice”.

Na upite novinara predsjednica je rekla kako je akciju čitanja predložila književnica i nakladnica Milana Vuković. Razmišljali smo na koji način promicati čitanje u Hrvatskoj jer je ono temelj razvoja društva i svakoga pojedinca, napomenula je, dodavši da se djeci već od malih nogu treba  usaditi ljubav prema čitanju.

Grabar Kitarović izrazila je uvjerenost da će inicijativom “Hrvatska čita” zainteresirati i starije za čitanje jer statistike pokazuju da Hrvat prosječno pročita manje od jedne knjige godišnje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da ljudi čitanjem postaju bolji, a čitanje im pomaže kako bi mijenjali svijet.

Nakon poruka predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čitali su dijelove priča Ivane Brlić Mažuranić te im podijelili primjerke knjiga.

Komentiraj