Hrvatska će u prvoj fazi suradnje s Ukrajinom primiti 20 ranjenih iz te zemlje

Hrvatska bi u prvoj fazi pružanja pomoći Ukrajini mogla prihvatiti do 20 ranjenih iz te zemlje, priopćeno je u srijedu iz ministarstva branitelja nakon videokonferencije dviju strana na kojoj je ministar Tomo Medved iskazao punu podršku ratom pogođenoj zemlji.

U tom ministarstvu u srijedu je održana videokonferencija hrvatske i ukrajinske strane o provedbi Odluke o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj koju je vlada donijela 16. ožujka.

Medved je, pozdravljajući svoju ukrajinsku kolegicu Juliju Laputinu, iskazao punu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu te zahvalio što u Hrvatskoj vide prijatelja i partnera koji svojim znanjem i iskustvom iz Domovinskog rata želi i može pomoći Ukrajini, stoji u priopćenju.

Cilj vladine odluke je pružanje konkretne pomoći ratom pogođenoj zemlji u zbrinjavanju ranjenih, njihovu liječenju i rehabilitaciji u Hrvatskoj.

U početnoj fazi Hrvatska bi mogla prihvatili do 20 ranjenih osoba, veterana ili civila, ovisno o zahtjevima ukrajinske strane, priopćeno je.

Ministrica Laputina zahvalila je hrvatskoj vladi, ministru Medvedu i resorima na inicijativi i spremnosti u pružanju konkretne pomoći, kao i na dosadašnjem angažmanu kako bi se što prije pristupilo realizaciji odluke.

Videokonferenciji su nazočili i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, predstavnici ureda predsjednika, ministarstva zdravstva, ministarstva vanjskih i europskih poslova, ministarstva unutarnjih poslova, ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ministarstva obrane i ministarstva hrvatskih branitelja, ujedno i članovi radne skupine.

U srijedu su se u Odesi sastali i hrvatski ministar obrane Mario Banožić i njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov. Između ostalog razgovarali su o hrvatskoj pomoći Ukrajini te o sigurnosnoj situaciji u toj zemlji.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner