Ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Davor Ivo Stier od ožujka prošle godine nisu poduzeli niti jednu radnju kako bi Sporazum o arbitraži prestao važiti, zbog čega je on još uvijek na snazi, piše u subotu Novi list.

SDP tvrdi da je Sporazum o arbitraži oko granice između Hrvatske i Slovenije formalno i dalje na snazi, što je stav i službene Ljubljane, i to zato što Oreškovićeva i Plenkovićeva vlada nisu provele zaključak Sabora iz srpnja 2015. godine, kojim se obvezalo Vladu da pokrene postupak temeljem kojeg bi taj Sporazum prestao važiti.

Iz SDP-a smatraju da če se Hrvatska našći u vrlo teškoj situaciji kad Arbitražni sud, kao što su najavili, uskoro objavi svoju odluku. “Biram riječi, ali ne znam kako bih ovaj odgovor Vlade nazvao nego skandaloznim. Zaključak Sabora jednoglasno je usvojen, podržale su ga sve političke stranke, i on nije vladama ostavljao diskrecijsko pravo da procjenjuju hoće li provesti neku potrebnu radnju ili ne. Moralo se poduzeti sve što bi otklonilo eventualne štetne posljedice za Hrvatsku”, rekao je za Novi list Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a.

Komentiraj