Hrvatska bira predsjednika, glasala većina predsjedničkih kandidata

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 milijuna birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države, odnosno hoće li novi mandat osvojiti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili će na Pantovčak netko od njenih 10 protukandidata.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost, dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

“Pozivam ih da izađu i da zaokruže kandidata kojega su, bilo u kampanji, bilo ranije, razaznali kao najboljeg”, poručila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. Naglasila je kako će izbori biti provedeni sukladno zakonu i Ustavu, kako su provedeni i svi dosadašnji.

Prvi rezultati već u 20 sati

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.

Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.

Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, prati rekordnih 24.270 promatrača.

Osim u Hrvatskoj, predsjednik se bira u još 47 država, zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu, konkretno u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Neki od predsjedničkih kandidata već su glasali.

Prema pisanju Indexa, prvi predsjednički kandidat koji je glasao je Dario Juričan, već u 7:00, a svoje biračko pravo iskoristio je nezavisni predsjednički kandidat Miroslav Škoro, koji je glasao na biralištu u zagrebačkim Gračanima, javlja Jutarnji list. Iza 10 sati svoje biračko pravo iskoristili su i predsjednički kandidati Zoran Milanović, Katarina Peović, Dalija Orešković i Dejan Kovač. Oko 11 sati glasala je i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarovi.

22.12.2019., Zagreb – Predsjednicki kandidat Dario Jurican glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u Djecjem vrticu Malesnica u Ulici Dobrise Cesarica 4. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

 

22.12.2019., Zagreb – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Miroslav Skoro glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u Osnovnoj skoli Gracani. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

 

22.12.2019., Zagreb – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanovic glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u OS Petra Zrinskog u Krajiskoj ulici 9.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

 

22.12.2019., Zagreb – Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske Katarina Peovic glasovala je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u Domu za starije osobe Trnje u Poljickoj ulici 12. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

 

22.12.2019., Zagreb – Kandidatkinja na predsjednickim izborima Dalija Oreskovic glasovala je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u VII. gimnaziji u Ulici Jurja Krizanica 4. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

22.12.2019., Zagreb – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Dejan Kovac glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u Osnovnoj skoli Borovje u Ulici Davora Zbiljskog 7.
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

 

22.12.2019., Zagreb – Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic glasovala je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u prostorijama OS Matka Laginje. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Svoje glasačko pravo na izborima iskoristili su i predsjednički kandidati Anto Đapić, Mislav Kolakušić i Nedjeljko Babić.

22.12.2019., Osijek – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Ante Djapic glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u OS Vladimira Becica u Ulici Vijenac Augusta Cesarca 36. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

 

22.12.2019,Zagreb – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Mislav Kolakusic glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u prostorijama MUP-a RH Ravnateljstva civilne zastite u Nehajskoj ulici.
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

 

22.12.2019., Lucelnica Tomasevecka, Klanjec – Kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Nedjeljko Babic glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u OS Antuna Mihanovica.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

 

Glasali su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suprugom te predsjednik Vlade Andrej Plenković i šef oporbe Davor Bernardić.

22.12.2019., Zagreb – Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandic u drustvu supruge Vesne glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u prostorijama MO Pescenica u Ulici Petra Petrovica Njegosa 10. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

 

22.12.2019., Zagreb – Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic glasovao je na izborima za predsjednika Republike Hrvatske u Podrucnom uredu Crnomerec na Trgu Francuske Republike 15. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

 

22.12.2019.,Zagreb – Davor Bernardic glasa na birackom mjestu broj 156.
Photo: Marin Tironi/PIXSELL

 

 

Komentiraj