Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je na konferenciji ‘Sigurnost cestovnog promet’ istaknuo kako glavni cilj u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa smanjiti broj poginulih za 50 posto do 2020. godine.

Ministar je objavio kako je po smanjenju broja smrtno stradalih u prometu Hrvatska je na sedmom mjestu u Europskoj uniji. Objasnio je kako je smanjenje broja smrtno stradalih posljednjih godina postignuto uz kontinuirani trend povećanje broja vozila i vozača. Iznio je podatak da je od 1994. broj vozila povećan za 1,3 milijuna ili za 154 posto, a broj vozača za 900 tisuća ili 61 posto, dok se istovremeno smanjuje korištenje javnog prijevoza.

Istaknuti su neki od problema u sigurnosti prometa, poput nevezanja sigurnosnim pojasom na stražnjem sjedalu i nepropisno prevoženje djece u vozilima. “Gotovo 40 posto poginulih u prometnim nesrećama umrlo je tijekom prijevoza do bolnice ili preminulo u roku od 30 dana od nesreće. Moramo pojačati djelovanje Hitne pomoći u okviru tzv. zlatnog sata, a za prijevoz ozlijeđenih u prometnim nesrećama nabavljeni su i helikopteri”, kazao je ministar Božinović i dodao kako moramo razmisliti i treba li pooštriti sankcije kod najtežih prekršaja poput trajnog oduzimanja vozačke dozvole.

 

Komentiraj