Hrvatima slabije cjepivo za gripu?

hina

Hrvatski će se građani za iduću sezonu gripe cijepiti trovalentnim cjepivom, iako je Svjetska zdravstena organizacija (WHO) ove godine po prvi puta preporučila cijepljenje četverovalentnim cjepivom kao učinkovitiju zaštitu protiv gripe, saznaje Novi list.

S tom informacijom, međutim, u Ministarstvu zdravstva nisu upoznati, ili je namjerno ignoriraju. Proizlazi to iz odgovora na zastupničko pitanje Željka Jovanovića (SDP) kojeg je zanimalo hoće li Hrvatska, u skladu s preporukama WHO-a, nabaviti četverovalentno cjepivo s četiri soja virusa, koje sadrži dva  A i dva B tipa virusa, radi bolje zaštite hrvatskih građana.

Iz Ministarstva zdravstva stigao mu je odgovor u kojem stoji da „ne postoji preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se za nadolazeću sezonu koristi četverovalentno cjepivo protiv gripe, tj. da mu se da prednost pred trovalentnim. Trenutno nema znanstveno utemeljenih publiciranih dokaza o boljoj zaštiti takvim cjepivom, pa će stoga  i u predstojećoj sezoni u upotrebi biti trovalentno cjepivo“, odgovaraju iz MIZ-a.

Jovanovića je ovakav odgovor frapirao jer u njemu vidi zabrinjavajuću nezainteresiranost resornog ministarstva, s Kujundžićem na čelu, za ovu  važnu javnozdravstvenu i makroekonomsku temu. Stoga je, prilažući argumente i popis relevantnih zdravstvenih organizacija koje preporučuju novo cjepivo ministru Kujundžiću ponovno pismenim putem postavio pitanje hoće li što poduzeti sukladno navedenim preporukama.

Njegove tvrdnje potvrđuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), gdje kažu kako bi u interesu hrvatskog zdravstva i smanjenja posljedica gripe koja je ove zime prema službenim podacima odnijela 35 života, a zarazila 65.000 ljudi.

Komentiraj