HRVATI U SRBIJI DSHV podržao novu gradsku vlast u Subotici, ali traži obnovu hrvatskih kulturnih institucija

Autor:

Subotica

Borna Jaksic/PIXSELL

U Subotici je formirana nova gradska vlast koju će podržavati i tri vijećnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Oni su istaknuli kako je time potvrđena suradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i na lokalnoj razini, koja je ranije dovela do imenovanja Tomislava Žigmanova za ministra u srbijanskoj vladi.

DSHV zadovoljan suradnjom s Vučićevim SNS-om

Kao klub vijećnika nastupamo samostalno, ali i podržavamo one čimbenike u Skupštini grada Subotice koji će raditi na uključivanju DSHV-a u procese donošenja odluka“, izjavio je nositelj izborne liste DSHV-a Marin Piuković.

Podsjećajući na imenovanje čelnika DSHV-a za ministra u srbijanskoj vladi, Piuković je istaknuo dobru suradnju sa SNS-om u predstavničkim tijelima pokrajine Vojvodine i na razini države.

Nadamo da će taj model dobre suradnje biti implementiran i ovdje u Subotici“, rekao je Piuković u ime kluba vijećnika DSHV-a, koji je na konstitutivnoj sjednici gradske skupštine podržao kandidate SNS-a i saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za gradonačelnika i predsjednika lokalnog parlamenta, kao i sve druge njihove prijedloge.

Žele obnoviti dramu na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom kazalištu

Dodao je da će DSHV,  kao partner novoj lokalnoj vlasti, “visoko na agendi grada Subotice postavljati pitanja koja se tiču hrvatskog naroda koji ovdje živi“.

U tom kontekstu, rekao je kako će se zalagati za otvorenje Hrvatskog školskog centra, obnovu drame na hrvatskom jeziku pri subotičkom Narodnom kazalištu, rekonstrukciju putova i infrastrukturno opremanje sela u kojima živi značajan broj Hrvata.

Sjedište hrvatskih institucija u Vojvodini i Srbiji

Sudjelovanje u gradskoj vlasti Subotice u DSHV-u smatraju iznimno važnim jer je grad na sjeveru Vojvodine političko, obrazovno, informativno i kulturno središte hrvatske zajednice, koja je najbrojnija upravo u ovom dijelu Srbije.

Subotica je sjedište Hrvatskoga doma – Matice i triju profesionalnih institucija hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća, ustanove “Hrvatske riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Ranije DSHV nije bio u lokalnoj vlasti

U prethodne četiri godine DSHV je imao dva vijećnika u gradskom parlamentu i nije bio dio vladajuće većine koju su činili Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara.

LOKALNI IZBORI U SRBIJI DSHV osvojio pet mandata u Subotici i Somboru

Lokalni izbori u Srbiji održani su 2. lipnja.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.