Hrvati servisu EMSC donirali više od 15 tisuća kuna: “Hvala vam, znamo da naše usluge nisu bile savršene”

Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je na društvenoj mreži Twitter kako su korisnici iz Hrvatske tom servisu donirali više od 15 tisuća kuna.

“Kratka poruka našim korisnicima u Hrvatskoj, vrlo smo zahvalni na više od 100 donacija koje smo primili, ukupno više od 2000 eura, od potresa u Petrinji! Zbilja vam želimo zahvaliti, znamo da naše usluge, u najmanju ruku, nisu bile savršene! Ostanite sigurni”, objavio je EMSC na Twitteru.

EMSC je često na meti kritika jer im se web stranice i aplikacija LastQuake ruše od navale prometa nakon jačeg potresa. Dio objašnjenja nalazi se u činjenici da im nedostaje financijskih sredstava.

aktivnost. Sjedište mu je u Bruyères le Châtelu, općini na južnoj periferiji Pariza, a riječ je o neprofitnoj nevladinoj organizaciji.

Glavni tajnik EMSC-a Rémy Bossu u razgovoru za Hinu objasnio je kako im najviše nedostaje trajno financiranje kako bi mogli pokriti plaće, održavanje te unaprjeđenje sustava.

Uspješni su u provođenju europskih istraživačkih projekata, ali takvi projekti ne financiraju operativne troškove, jačanje tima i poboljšanje usluga pa su im za to potrebne donacije i sponzorstva.

“Kako bismo se mogli nositi s velikim prometom, moramo refaktorizirati mnoge aspekte naših sustava u koje se nije dovoljno ulagalo zbog nedostatka financijskih sredstava”, objasnio je.

Ipak, prošle godine osigurali su trogodišnji program sponzorstva s Fondacijom “SCOR pour la Science”, zahvaljujući čemu su počeli ažurirati sustav i podizati kapacitete.

“Nadamo se da će ovaj slijed naknadnih potresa u Hrvatskoj biti zadnji koji je svjedočio kašnjenju LastQuakea”, najavio je Bossu, dodavši da u budućnosti žele ojačati sustav i proširiti ga tako da obuhvati i svijest i spremnost na potrese, a ne samo brze informacije.

Stranice EMSC-a se ruše, a Seizmološka služba kasni. Zašto?

Komentiraj