VIDEO – HRVATI PONOVO ZGROŽENI KAKO IM FUNKCIONIRA MEDICINSKI SUSTAV

Događaj od prije nekoliko dana ponovo nas je doveo u situaciju da se zapitamo gdje mi to živimo. Naime, pred zagrebačkim KBC-om Sestre milosrdnice, srušila se žena. Ležala je na podu na rubu svijesti i povraćala, a Hitnoj pomoći je, kako navode svjedoci, bez obzira na učestale pozive prolaznika i liječnika, trebalo više od pola sata da je odvedu u 20 metara udaljenu bolnicu.

Da paradoks bude veći nesretna žena otpuštena je sa Hitne u bolnici Sestara milosrdnica nakon što je tamo provela nekoliko sati, a odmah po izlasku ponovo joj je pozlilo. Prolaznici su na brzinu iz spomenute bolnice pozvali liječnika i medicinsku sestru u pomoć, oni dolaze do žene i pomažu joj, no po hrvatskim propisima ne smiju je vraćati u bolnicu već to mora napraviti vozilo Hitne pomoći, koje su u ovom slučaju čekali 40 minuta. Nećete vjerovati, tako kažu propisi ove države. Evo što nam je rekao predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina:

A, od ponedjeljka mnogi će Hrvati u liječničke ordinacije ulaziti sa velikim oprezom. Naime, Pravilnik o načinu provođenja rada pod nadzorom doktora medicine bez specijalizacije stupio je na snagu. Dakle, rad mladih liječnika koji nakon završenog studija odmah počinju raditi u ordinacijama obiteljske medicine, hitne pomoći ili bolničkog hitnog prijma, ne mora imati nadzor. Mentor ih može nadzirati, ali to nije obvezno. Čini se pomalo nestvarno i zastrašujuće. Još jednom Ivica Belina:

 

Komentiraj