Pixabay

Hrvat opisao kako izgleda rad ‘na crno’ u Njemačkoj

Umirovljeni policajac i bivši branitelj iz Imotskog (46) opisao je za Deutsche Welle kako izgleda rad ‘na crno’ u Njemačkoj. Tijekom posljednjih šest godina, koliko je u mirovini, dva do tri puta godišnje odlazi na ‘bauštelu’ u Njemčku.

Za rad na crno, kaže, odlučio se iz financijskih razloga, jer mirovina od četiri tisuće kuna nije bila dovolja da uzdržava cijelu obitelj. Supruga mu je nezaposlena, a imaju i dijete koje se školuje.

Osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici u Njemačkoj angažiraju se i na poslovima uređenja okoliša, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Zanimljivo je pritom i da većina Hrvata želi u Njemačkoj raditi za Nijemce jer ih Hrvati varaju. “Ako tamo radiš kod naših ljudi, u 50 posto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno u 50 posto slučajeva nećeš biti plaćen”, priča.

Dodaje da hrvatski poslodavci u Njemačko zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu. “Nerijetko se događa da ne žele ni platiti, nego zovu policiju da nas potjera i prave se ludi. Ljudi su time razočarani i zgađeni pa zato najradije idu raditi kod “Švaba” ili kod prijatelja koji rade za njemačke tvrtke”, ispričao je.

Dodao je da njemačke tvrtke angažiraju naše ljude da im dovode radnike na crno. “Recimo, njemačka tvrtka ima građevinski projekt koji mora odraditi u određenom roku i treba radnike kako bi se to u roku završilo, a da oni izbjegnu platiti dio davanja državi. Dio radnika uvijek radi legalno. Onda angažiraju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban. Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade i žbukamo, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo se nikad ne radi na otvorenome. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smještaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Nerijetko se dobije i nagrada za obavljeni posao”, istaknuo je.

Po jednoj turi može se zaraditi i do dvije tisue eura, i to nakon odbijanja svih troškova. Putni troškovi, kaže, pokrivaju se radom subotama., “Rad subotom plaćen nam je u dvostrukom iznosu, a znalo se dogoditi da po odrađenoj suboti zaradim i po 200 eura. Radim tada po 10 sati, ali dvije subote meni pokrivaju cijeli trošak puta i ako imam ekstra troškova gore za hranu”, kaće.

Pet dana tjedno radi po osam do deset sati, a mjesečno se tako može zaraditi od 1800 do 2300 eura.

Komentiraj