HRVANJE: Božo Starčević u borbi za brončano odličje

FaH

Hrvač Božo Starčević borit će se za brončano odličje u kategoriji do 75 kg grčko-rimskim načinom na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru, nakon što je u polufinalu pružio sjajan otpor aktualnom olimpijskom i svjetskom prvaku Rusu Romanu Vlasovu.

Zlatni iz Londona i svjetski prvak sa SP-a u Las Vegasu slavio je sa 6-3, a svih šest bodova osvojio je u prvoj rundi borbe pri kraju koje se činilo da ga je Starčević uspio tuširati u sjajnom kontranapdu iz borbe u parteru, ali suci nisu željeli provjeravati snimku tog zahvata koji se dogodio pri isteku vremena.

Trener Davor Lukić uzalud je prosvjedovao, zaradio i javnu opomenu, ali suci nisu željeli pregledati snimku završne akcije u prvoj rundi.

Starčević se nije predavao i uspio je u drugoj rundi smanjiti zaostatak na tri boda, imao dvaput priliku u parteru još se više bodovno približiti Vlasovu, ali se ruski hrvač obranio u obje situacije, a ni sudac na strunjači nije Starčeviću ostavio previše vremena da do kraja razvije svoj napad. Tako je 27-godišnji član zagrebačkog Metalca ostao bez prilike za još jednu senzacionalnu pobjedu, nakon što je na putu do polufinala prvo svladao trostrukog svjetskog prvaka Turčina Selčuka Čebija (2-1), a u četvrtfinalu bio bolji od (2-0) Amerikanca Andrewa Biseka, dvostrukog osvajača bronce na svjetskim prvenstvima.

Ipak, Starčević će imati priliku doći do brončanog odličja protiv jednog od hrvača koji će se kroz repasaž probiti do te borbe. Taj će meč biti na programu kao četvrti od 22 sata po hrvatskom vremenu.

Starčević je četvrti hrvatski hrvač koji je nastupio na olimpijskm igrama. Stipe Damjanović je predstavljao našu zemlju u Barceloni 1992. i u Atlanti 1996. godine u kategoriji do 100 kg grčko-rimskim načinom, dok su 2012. godine u Londonu nastupili braća Žugaj, Nenad do 84 kg i Neven do 74 kg. Nitko od spomenutog trojca nije dospio dalje od osmine finala.

Starčevićev najbolji rezultat u karijeri je osvajanje brončanog odličja na Europskom prvenstvu 2013. godine u Tbilisiju. Starčeviću je olimpijska norma nekoliko puta izmaknula za malo. Na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu bio je sedmi, a prva šestorica izborila su Rio, osim toga triput je na olimpijskim kvalifikacijama bio treći, a prva dvojica su izborila Olimpijske igre. Međunarodna hrvačka organizacija poslala ga je stoga u Rio, prema kriteriju izvrsnosti.

Komentiraj