HRT: Utvrđujemo odgovornost za eventualne propuste u prijenosu Prceline propovijedi

Patrik Macek/PIXSELL

Vodstvo HRT reagiralo je na medijske napise da su prijenosom nedjeljne mise na HTV-u  bez ograđivanja prenesene riječi gvardijana dominikanskog samostana Luke Prcele koje glorificiraju NDH te je obavijestilo da Hrvatska radiotelevizija utvrđuje sve okolnosti i odgovornosti povezane sa spomenutim slučajem.

‘U slučaju da se utvrdi da je došlo do eventualnih propusta zaposlenika ili mjerodavnih služba poduzet će se mjere koje su u skladu s našim unutrašnjim pravilnicima’, ističe se u HRT-ovu odgovoru Hini.

I njemu se naglašava i da Hrvatska radiotelevizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takva govora, a stavovi i mišljenja koji se prenose u izravnim radijskim i televizijskim prijenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije.

U odgovoru Hini, vodstvo HRT ističe i da dosad nije primilo nikakve zahtjeve za očitovanje povezano s ovim slučajem, te da nisu dobili nikakav službeni zahtjev Vijeća za elektroničke medije (VEM) koje provodi nadzor i praćenje programskog sadržaja, ali i da dosad nisu zaprimili nikakav prigovor od političkih stranaka, međunarodnih organizacija ili veleposlanstava, predstavnika nacionalnih manjina ili udruga civilnog društva.

Ističu i kako je povjerenik za korisnike usluga HRT-a do utorka zaprimio samo sedam poruka s reakcijama gledatelja na sporni prijenos mise.

U propovjedi na misi u Splitu koju je u nedjelju izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, Luka Prcela je rekao kako “nikako ne može oprostiti” predsjednici Kolindi Grabar Kitarović njezinu izjavu da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka, a predsjednica Grabar Kitarović mu je odgovorila na facebook profilu da ona njemu njegovu izjavu oprašta te da se treba okrenuti budućnosti.

Luka Prcela je javnosti u Splitu poznat po tome što je za vrijeme Domovinskog rata počeo držati mise za poglavnika NDH Antu Pavelića.

Komentiraj