HRT se ograđuje od stajališta Igora Vukića o logoru Jasenovac

FaH/ Denis CERIĆ

Hrvatska radiotelevizija se ograđuje od stajališta iznesenih u emisiji “Dobar dan Hrvatska” 30. svibnja u kojoj je gostovao Igor Vukić, izvijestili su u četvrtak s HRT-a.

“HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine, pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske”, stoji u reagiranju Hrvatske radiotelevizije.

Reakcija HRT-a uslijedila je nakon emisije koju uređuje Karolina Vidović Krišto i u kojoj je ugošćen novinar, publicist i tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac Igor Vukić poznat po tvrdnjama o naravi i funkciji koncentracijskog logora Jasenovac prema kojima je to bio radni logor i sabiralište radne snage te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava.

U HRT-ovoj emisiji koju su vodili Marina Medved Pulić i Franjo Ridjan bila je predstavljena i Vukićeva knjiga “Radni logor Jasenovac”, a autor je ponovio tvrdnje kojim osporava 80.000 ubijenih u Jasenovcu te je ustvrdio da je “jedna od najgnjusnijih laži da je bilo djece u logoru” iako je kasnije dodao i da je nedavno razgovarao s čovjekom koji je u logoru bio kao dijete i ondje izučavao zanat za automehaničara.

Uz Vukića, gost emisije trebao je biti i povjesničar Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta, no on je odbio sudjelovati u emisiji ne želeći davati kredibilitet Vukićevom istraživanju.

Klasić je za Net.hr rekao kako je odbio poziv urednice Vidović Krišto da sudjeluje u emisiji rekavši da “Vukić pripada društvu koje negira zločine u Jasenovcu i da tome ne bi davao kredibilitet”.

Komentiraj