Zeljko Lukunic/PIXSELL

HRT povlači tužbe protiv Nacionala, dogovor u cilju normalizacije javnog diskursa

Hervatska radiotelevizija i Nacional News Corporation postigli su dogovor o povlačenju tužbi u cilju normalizacije javnog diskursa i smanjenja tenzija u medijskom prostoru, a u duhu preporuka europskih institucija da se medijski sporovi kada je god to moguće rješavaju dogovorom.

Tekst nagodbe u nastavku Vam donosimo u cijelosti:

“Hrvatska radiotelevizija pokrenula je spor protiv NACIONAL NEWS CORPORATION d.o.o. radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda zbog objavljenih navoda u slijedećim izdanjima nakladnika:

1. Dana 21.07.2016. godine na portalu „nacional.hr“ objavljen je članak pod naslovom: “HND: Odbacujemo mogućnost da Vlada produži Kovačiću mandat na HRT-u za još 6 mjeseci.
2. Dana 24. travnja 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika „Nacional“ objavljen je članak pod naslovom: „HRT će platiti 75 milijuna kuna za vanjsku produkciju dok mu vlastiti program propada“.
3. Dana 30. travnja 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika „Nacional“ objavljen je članak pod naslovom: „PRIHOD HRT-a strmoglavo pada, novinari odlaze, a kupuje se skupa vanjska produkcija“.
4. Dana 10. srpnja 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika „Nacional“ objavljen je članak pod naslovom : „KAOS NA PRISAVLJU HRT nije ispunio osnovne obveze iz Ugovora s Vladom“.
5. Dana 09. listopada 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika „Nacional“ objavljen je članak pod naslovom: „UNATOČ UPOZORENJIMA HRT dopušta revizionizam i iskrivljavanje povijesti“.

Hrvatska radiotelevizija podnijela i četiri tužbe protiv glavnog urednika tjednika Nacional radi objave ispravka informacije u odnosu na slijedeće članke:

– članak objavljen dana 21. srpnja 2016. godine na portalu „nacional.hr“ pod naslovom: “HND: Odbacujemo mogućnost da Vlada produži Kovačiću mandat na HRT-u za još 6 mjeseci“
– članak objavljen dana 10. srpnja 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika Nacional pod naslovom „KAOS NA PRISAVLJU HRT nije ispunio osnovne obveze iz Ugovora s Vladom!“
– članak objavljen dana 17. srpnja 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika Nacional pod naslovom „Odbijenicom tjedan dana prije isteka ugovora HRT mi je ugrozio egzistenciju“
– članak objavljen dana 09. listopada 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika Nacional pod naslovom „UNATOČ UPOZORENJIMA HRT dopušta revizionizam i iskrivljavanje povijesti“

Ovom objavom Hrvatska radiotelevizija i NACIONAL NEWS CORPORATION d.o.o. potvrđuju da su mirnim putem riješili sve međusobne sporove.

Dogovor HRT-a i NACIONAL NEWS CORPORATION d.o.o. postignut je u cilju normalizacije javnog diskursa i smanjenja tenzija u medijskom prostoru, a u duhu preporuka europskih institucija da se medijski sporovi kada je god to moguće rješavaju dogovorom, bez pribjegavanja sudskim tužbama.

Ovim putem zajedno pozivamo i ostale nakladnike da sporove riješe mirnim putem, u javnom interesu izgradnje kvalitetne i pluralne javne scene.”

Komentiraj