Hrg: HSS je prva stranka koja je javno na HTV-u sučelila predsjedničke kandidate

: Marko Prpic/PIXSELL

Aktualni predsjednik i kandidat za predsjednika HSS-a Branko Hrg u subotu je podnoseći izvješće o svom četverogodišnjem radu na izbornoj Glavnoj skupštini stranke rekao da je HSS prva stranka koja je javno na Hrvatskoj televiziji sučelila svoje kandidate za predsjednika stranke i time otvorili proces demokratizacije hrvatske političke scene.

“Mislim da smo otvorili proces koji će sada morati pratiti i druge stranke”, poručio je aktualni predsjednik i kandidat za predsjednika HSS-a Hrg, dok su njegovi protukandidati Krešo Beljak i Nenad Matić.

Hrg je naveo da je HSS prije četiri godine bio stranka koja je izgubila izbore, prešla u oporbu i ostala na jednom saborskom mandatu.  Naglasio je da se stranka na zadnjim parlamentarnim izborima borila za pobjedu, za preuzimanje odgovornosti u vlasti jer, kazao je, “ako nisi u vlasti ne možeš rješavati probleme, nuditi rješenja, ne možeš realno utjecati na promjene u društvu”.

Nakon rasprave o njegovom izvješću koje nije prihvaćeno, Hrg  je rekao kako je ta rasprava neočekivano brzo završila i da je očekivao puno žešću kritiku.  Od ukupno 764 izaslanika, koliko ih je evidentirano da su nazočni skupštini (dva su, naime, naknadno došla), za izvješće o radu u protekle četiri godine koliko je na čelu HSS-a Hrg je dobio potporu njih 285.

 Obraćajući se okupljenima Hrg je nadalje rekao kako je HSS danas u vlasti. Danas za razliku od prije četiri godine imamo saborski klub, predsjedavanje Odborom za poljoprivredu u Hrvatskom saboru, niz lokalnih dužnosnika, EU zastupnicu, dužnosnike u hrvatskoj Vladi, u ministarstvima, zamjenika ministra poduzetništva i obrta, pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta, pomoćnicu ministra turizma i pomoćnika ministra poljoprivede, rekao je, te poručio da taj proces još nije završen.

“Ustrojavanje Vlade nije gotovo. Mi ćemo još participirati u nekim ministarstvima, u nekim tijelima, jer nam to pripada po onome što smo zaradili”, poručio je Hrg, dodavši kako je za sada oko 80 posto toga izrealizirano. Podsjetio je i da je HSS uspio  u ovom mandatu u Hrvatskom saboru izboriti da se 20. lipanj proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i Lipanjske žrtve.

Izaslanike na Glavnoj izbornoj skupštini HSS-a pozvao je da danas dobro promisle i donesu svoju odluku koga će izabrati da u iduće četiri godine vodi stranku. “Važno je da je to za HSS, važno je da smo mi svi skupa i da smo krenuli prema gore jer to moramo nastaviti”, zaključio je Hrg.

Komentiraj